ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кой сапун може да ни разболее от рак?

Продължителното използване на сапун, в чийто състав е включен компонентът триклозан, може да се отрази негативно върху здравето. Той е в състояние да причини дори рак.

soapОт използването на сапун с триклозан страда на първо място черният дроб, предупреждават от medikforum.ru. Рискът е този важен орган да развие фиброза или онкозаболяване.

Триклозанът се използва активно в производството на миещи препарати като антибактериален и противогъбичен ингредиент. Има го не само в сапуна, но и в шампоаните, пастата за зъби и други хигиенни средства. Немалко учени предупреждават, че постоянното използване на такива продукти заплашва с натрупване на триклозан в човешкия организъм. Високото съдържание на това вещество в организма може да причини хормонални нарушения в репродуктивната система и да повлияе негативно на мускулите.

Списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) е публикувало медицински отчети за експерименти с мишки по същата тема. Животните са били подложени на въздействие от триклозан в продължение на половин година. Това е еквивалент на 18 години от човешкия живот. Групата гризачи, обработвани с триклозан, се оказали податливи на чернодробни страдания за разлика от контролната група, която била изолирана от въздействието на ингредиента.

Триклозанът оказва негативно въздействие върху способността на организма да се освобождава от токсини. За да компенсира тази слабост, черният дроб започва усилено да дели клетките си и по този начин се формира фиброзна тъкан. Развиващата се фиброза при продължаващо въздействие на триклозана създава условията за злокачествени изменения и образуване на тумори.

Хората, които са направили тези наблюдения са убедени, че в сапуните не трябва да се влага триклозан. Мотивът: рискът от чернодробни заболявания, включително ракови, превишава ползата от антибактериалната съставка. Триклозанът може да е полезен само в пастата за зъби, където е в ниска концентрация – не повече от 0,3%, и помага в профилактиката на едно доста разпространено заболяване на устната кухина каквото е гингивитът.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *