Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Започват Коледните пости – полезни съвети за начина на хранене

На 15 ноември 2014 г. започват Коледните пости. Те ще продължат до 24 декември – Бъдни вечер, а от 25 отново може да се яде месо и животинска храна

Според църковно-религиозните традиции,  всички пости се провеждат преди най-големите християнски празници – Рождество, Великден, Успение Богородично и Петровден.

Целта на поста не е повърхностна –  лишаване от животинска храна, а има дълбок смисъл – самовглъбяване, прочистване на тялото от мазна храна, духовно извисяване, прочистване на мислите, емоциите, чувствата. Отдаване на духовни занимания.

Доказано е, че хората които ядат много месо са по-емоционални и буйни, конфликтни и недоволни. Хората, които се хранят повече с растителна храна са по-смирени, по-спокойни, по-уравновесени и по-доволни от живота.

posti-gozba
Огромно разнообразие от възможности за постни ястия за Коледните пости

Кой не трябва да пости?

1. Бременните жени и жените,  които кърмят не трябва да постят, за да не се изтощават и да лишават децата от белтъци, калий, калций, които се намират в млякото, сиренето, яйцата, изварата, месото.

2. Хора, които боледуват или наскоро са прекарали сериозна болест.

Например, възстановяването от хепатит изиска яденето на телешки черен дроб. Такива хора не могат да постят.

Болните от анемия също.

Хора, които са с гипс или се възстановяват след счупвания на кости трябва да ядат прясно сирене, кисело мляко, яйца, за да набавят важните белтъци и калций.

Страдащите от диабет трябва да ядат кисело мляко. Киселото мляко е важно за хора със стомашни проблеми, гастрити, язви и други.

3. По време на пости трябва да се ядат много супи и готвени ястия, които са полезни за правилната работа на стомаха.

По време на Коледните пости ядем риба

1. На 21 ноември – Въведение Богородично – Ден на християнското семейство – няма изискване за вида риба и начина на готвене.

2. На 6 декември – Никулден – препоръчително шаран, но ако не можете да купите, друга сладководна риба.

posti
Пресни плодове и зеленчуци за Коледните пости

За Коледните пости

1. Хората, които вече са постили знаят, че колкото и да са продължителни, Коледните пости не са страшни, защото есента ни е дарила с голямо разнообразие от прясна храна – тикви, ябълки, круши, мушмули, картофи, зеле, моркови, праз лук, червено цвекло, зрял боб, грах, маслини, гъби. На пазара все още има домати, краставици, чушки.

По-трудни са Великденските пости, защото тогава привършват запасите от естествена храна – расла в градините  и на полето на слънце, а трябва да ядем от оранжериите.

2. Много хора отслабват по време на пости. Това е нормално, защото хранителният режим по време на пости прилича на разделното хранене.

При разделното хранене не трябва да се месят основните групи белтъци и въглехидрати. Например месо и картофи, месо и ориз, месо и зрял фасул не трябва да се яде.

Но месото може да се комбинира с пресни или задушени зеленчуци – зеле, моркови, зелени листни зеленчуци.

Сами ще се убедите, че като спрете да ядете трайни и варени колбаси по време на пости, които са пълни с мазнини, кожи, жили, кожи, ще се чувствате много по-добре.

3. През пости можете да закусвате с хайвер, лютеница, кьопоолу (без чесън), пастет от маслини.

Позволено е да се ядат мекотели – калмари, раци, октопод, скариди и хайвер.

posti-jadki
Всички видове ядки и сушени плодове са подходящи за Коледните пости

4. По време на пости човешкото тяло продължително време си набавя бавно разтворими въглехидрати от ориз, картофи, зрял фасул, леща.

Набляга се на целулозата в зелето, ряпата, червеното цвекло, тиквата, които изчистват шлаката от стомаха и от червата.

5. По време на пости ядете много ядки (особено много орехи и сурови ядки от кайсии, които предпазват от рак), сушени плодове – смокини, кайсии, фурми, сини сливи.

6. По време на пости можете да готвите с олио, зехтин или с кокосово масло, което прилича на нашето краве масло.

7. Пиете чайове, какао, билкови отвари, фрешове и плодово-зеленчуково смути, защото хидратират организма.

8. По време на пости използвате мед и другите подсладители. Ако сте любители на сладкишите, можете да ядете постни кейкове, нишесте, обикновени бисквити, в които няма яйца и краве масло.

Локум, сусамки, лимонови резенки, бонбони фуре,  в които няма  шоколад.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *