БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Как да разпознаем инфаркт две седмици предварително

Кръвен тест ще прогнозира наближаващ инфаркт две седмици преди събитието.

coreКлетки от вътрешната стена на кръвоносните съдове могат да предупредят за възможен инфаркт седмици преди това да се случи, информират от kp.ru. Цитира се публикация в списание Science Translational Medicine от калифорнийски учени. Според тяхно проучване клетки от ендотелия – вътрешната стена на кръвоносните съдове, започват да се отделят интензивно преди инфаркт на миокарда. Изводите са направени след анализ на кръвни проби от 50 пациенти, принадлежащи към рискови групи. Методиката разчита на високотехнологично оборудване, което сортира кръвните клетки в зависимост от вида им.

Всички изследвани пациенти са търсили медицинска помощ, след като получили болки в областта на гръдната кост. Това е основният клиничен признак за възможен сърдечен пристъп. Средната възраст на болните е била 58.5 години.
За сравнение учените избрали 44 здрави доброволци, които били по-млади от пациентите от контролната група, както и втора доброволческа група с хора на възраст над 50 години.

Резултатите от изследванията показали, че в кръвта на сърдечно болните има четири пъти повече клетки от ендотелий в сравнение с пробите на здравите участници в изследването. Освен това клетките от ендотелия на пациентите със сърдечни проблеми били деформирани.

Хипотезата, основана на тези данни, е че две седмици преди инфаркта от ендотелия започват да се отделят деформирани клетки и това може да е предупреждение за предстояща болестна атака. Това наистина е само хипотеза, върху чието доказване калифорнийският екип продължава да работи. Ако наистина се докаже, при най-малки съмнения човекът от рисковата група ще може да провери дали е застрашен – само чрез кръвен анализ.

Засега инфарктът не може да се предсказва и в 50% от случаите той се „удря” без предупреждение. Известни са само рисковите групи, в които това се случва с по-голяма вероятност: при хората с хипертония, с повишен холестерин в кръвта, пушачите, диабетиците, хората с наднормено тегло и водещите заседнал живот.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *