Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Последно: малко алкохол е полезен, но не за всеки!

Чаша вино наистина може да предпазва сърцето, но само 15% от хората притежават специфичния ген, който прави алкохола полезен

Само за един от шест човека малко алкохол действа профилактично при опасност от сърдечни заболявания, благодарение на специфичен ген, откриха шведски учени. В много публикации напоследък се твърди, че хората, консумиращи алкохолни напитки са по-добре защитени от заболявания на сърцето, в сравнение с трезвениците.

Само за 15% от хората  алкохолът е полезен
Само за 15% от хората алкохолът е полезен

Шведски експерти призовават към всички съобщения от подобен род, да се отнасяме с разумен скептицизъм и разкриват причината за това.

Ежедневната консумация на умерени количества вино (червено), което отдавна се препоръчва като отлично терапевтично средство против заболявания на сърцето, наистина е полезна. Благоприятния ефект обаче се проявява само при хората, носители на специфичен ген – СЕТР TaqIB. За съжаление той се среща твърде рядко – само 15% от населението на света получава реална здравословна полза от алкохола.

Единствено при тези хора спиртните напитки активизират гена, включващ производството на съответния протеин СЕТР. Това повишава нивото на „добрия“ холестерол и помага за премахване на излишните мазнини и плаки от кръвоносната система, понижавайки рисковете от сърдечно-съдови заболявания.

Може само да се съжалява, че този здравословен ефект на алкохола не може да получи цялото човечество. Все пак е доказано, че в червеното вино (истинско – а не менте) и шоколада ( натурален – разбира се!) се съдържат голямо количество флавоноиди, които имат положителен ефект върху нивото на кръвната захар и предпазват от диабет тип II. Това са антиоксиданти, който имат профилактично действие за сърдечно-съдови заболявания, хипертония, някои видове рак и старческа деменция.

Трябва да се отбележи, че и при наличието на този ген, не се препоръчва да се злоупотребява с алкохола, защото вредата е значително по-голяма, от хипотетичната полза за сърцето.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *