Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ФЕНОЛАКС / FENOLAX

Съдържа бизакодил, картофено нишесте, лактоза, талк, магнезиев стеарат, желатин, целулозен ацетат фталат, шеллак, полисорбат 20, захароза, арабска гума, оцветител

Предназначение

fenolaxФЕНОЛАКС е продукт със слабително действие, който насърчава освобождаването на дебелото черво от задържани екскременти. Препоръчва се при запек, включително при залежаване или в постоперативен период, за изчистване на червата преди хирургична интервенция или като ускорена подготовка за раждане, като част от подготовката за диагностично изследване.

Как се приема

ФЕНОЛАКС се приема в дози и с продължителност, определени от лекар.
Обикновено дозата за възрастни и деца над 12 години е 1 до 3 таблетки веднъж дневно. Таблетките се поглъщат цели вечер преди лягане или половин час преди закуска. Ефектът от действието на продукта настъпва най-малко след 6 часа. Ако таблетките са поети преди лягане, ефектът е на сутринта след 10 до 12 часа.

Деца на възраст 6-12 години могат да вземат една таблетка дневно. Таблетките не бива да се стриват или чупят, тъй като идеята е да не се дразни стомашната лигавица и компонентите им да действат в червата. По тази причина стомашно устойчивата им обвивка трябва да бъде непокътната.

Предозиране не е желателно поради вероятността да се достигне до диария.

Приемът на ФЕНОЛАКС обикновено не превишава 10 последователни дни.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този продукт понякога е придружен с дискомфорт и болки в коремната област. Пациенти се оплакват от колики, спазми със силна болка.

При предозиране или продължителен прием може да се получи диария с всички последици – обезводняване, загуба на необходимите количества калий, влошени функции на дебелото черво.

Ако приемът на ФЕНОЛАКС причинява тези или други отклонения в състоянието на пациента, веднага трябва да бъде уведомен лекуващият лекар. По принцип подобна симптоматика налага спиране на лаксатива и мерки за овладяване на проблемите.

Кога НЕ БИВА да се приема

ФЕНОЛАКС не се прилага, ако потребителят е алергичен към някоя от съставките на продукта.

Не вземайте ФЕНОЛАКС, ако имате чревна непроходимост или апендицит. Да не се дава на пациенти с т.н. остър хирургичен корем – критично състояние, характерно с болки в корема, температура, възможна загуба на съзнание.

Продуктът не е подходящ при възпалителни процеси или кървене от храносмилателния тракт.

Не се препоръчва при коремни болки с неизяснена причина, при гадене и повръщане;

Не бива да се ползва при деца под 6-годишна възраст.

Приемът на ФЕНОЛАКС от бременни и кърмачки е допустим само в изключителни случаи, по лекарска препоръка и под наблюдение.

Не е желателна продължителна употреба на това средство, тъй като се получава привикване и дефекацията става невъзможна без медикаментозна подкрепа.

Взаимодействие с други медикаменти

ФЕНОЛАКС не бива да се комбинира с лекарства за нормализиране и поддържане на сърдечния ритъм от рода на амиодарон, дизопирамид или соталол.

Не вземайте в рамките на един час ФЕНОЛАКС и антиациди. Не се препоръчва паралелен прием с терфенадин, еритромицин, пентамидин, султоприд, винкамин, хинидин. Лекуващият трябва да е предупреден, ако се налага пациентът да взема и други медикаменти, за да му изготви индивидуален лечебен план.

ФЕНОЛАКС причинява отделяне на големи количества течност и загуба на калий, затова действието на някои други медикаменти, поемани в същото време, може да се промени. Лекуващият трябва да следи състоянието на такива пациенти, особено ако вземат диуретици или фуросемид. При дефицит на калий т.н. сърдечни гликозиди например увеличават токсичността си.

ФЕНОЛАКС намалява ефективността си, ако приемът му е съчетан с хранене с млечни продукти.

________

Усреднена цена в аптеките – 1.50 лв за 30 таблетки х 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *