Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да бъдем свежи през лятото?

От юни до септември слънцето, забавленията на плажа и прохладните летни нощи привличат всички навън.

Но радостта от живота и желанието за движение могат да бъдат помрачени от палещата жега. Необходими са предпазни мерки срещу смущенията в кръвообращението и слънчевите изгаряния.

Движението на слънце и чист въздух събужда нов порив за живот. Високата външна температура може да доведе до покачване на нормалната телесна температура (около 37 °С) с един до два градуса. Организмът реагира на това като при заболяване – с изпотяване и разширяване на кръвоносните съдове, за да отдели максимално количество топлина. Външните признаци за претопляне на организма са зачервено лице, капчици пот по кожата и отекли крака. Оттеглете се на прохладно и сенчесто място, преди да се стигне до слънчев удар или колапс на кръвообращението!

Срещу жегата

Водният баланс на организма в горещите дни трябва да се поддържа с много течности. За целта най-подходящи са богатите на натрий и калий минерални води,както и плодовите сокове. Повдигането на краката нависоко помага при смущения в кръвообращението.

През лятото краката са силно претоварени. Денем те отичат значително и вените се разширяват, особено след продължително стоене прави или седнали. Получава се неприятно усещане за „мравки“ по кожата, тъй като кръвта се застоява във вените. Често се наблюдават и мускулни схващания на прасците. Най-ефективното противодействие е редуването на топъл и студен душ, много движение и повдигане на краката.

Предпазване от насекоми

В късния следобед, точно когато температурите станат по-поносими, се появяват досадни насекоми. Ако не искате да използвате химически спрейове, можете да прибегнете до при родни средства, каквито са етеричните масла, като масло от чаено дърво лимон, кедър, лавандула и карамфил. Нанесени върху кожата, тези аромати прогонват насекомите. Приемането на витамини от групата В „имунизира“ срещу ухапванията от комари. Най-сигурна защита обаче предлага облеклото, което покрива застрашените участъци от тялото.

Вкуснотии за горещите дни

През лятото на пазара се предлага богат асортимент от пресни продукти. Плодовете и зеленчуците правят менюто разнообразно и здравословно. Леките ястия с риба или студено печено, крехката салата със зехтин и вкусните десерти от извара засищат, без да натоварват сърдечносъдовата система. Лютивите подправки също помагат за по-лекото понасяне на жегите. Кухнята на народите от Южна Европа е особено подходяща за летния сезон.

Освежаване на тялото и духа

Умерено топлият сутрешен душ с ароматизиран с цитрусово масло, мента или евкалипт душ-гел създава настроение за целия ден. За да се охладите допълнително, напълнете ваната с хладка вода със сол – това ободрява, задържа водата в клетките и е добро средство за сухата кожа.

През лятото кожата на лицето се нуждае от много добро овлажняване. Допълнително количество вода можете да й доставите с маски с алое вера, краставица или авокадо. Размачкайте узрял плод от авокадо и нанесете кашата върху почистеното лице. След 15 минути избършете. Когато жегата стане наистина непоносима, се пренесете в Антарктика с помощта на медитацията. След това с удоволствие ще се завърнете отново към топлината на лятото.

Тъмната страна на Слънцето

Слънчевите лъчи са особено важни за хората. Те стимулират кръвообращението, повишават съдържанието на кислород в кръвта, укрепват значително имунната система и подобряват настроението. Прекомерното излагане на слънце е опасно за кожата. Слънчевото изгаряне не е само предупредителен сигнал, но и първи признак за увреждане, което може да се прояви и по друг начин.

От 1950 г. насам рискът от рак на кожата вследствие въздействието на слънчевите лъчи се е увеличил шесткратно. Зачестяването на меланомата учените свързват с изтъняването на озоновия слой в земната атмосфера, която така става по-пропусклива за ултравиолетовите (UV) лъчи. UVA лъчите, с по-голяма дължина на вълната, които предизвикват преждевременно стареене на кожата, са с почти непроменена интензивност през цялата година. UVB лъчите (с по-малка дължина на вълната) предизвикват потъмняването на кожата, като стимулират пигментните клетки да образуват кафявото багрило меланин. Продължителното излагане на слънце може да доведе до увреждане на кожата и дори до рак. Затова е задължително да използвате слънцезащитни средства, които съдържат едновременно UVA и UVB филтри. Само тогава ще можете безгрижно да се наслаждавате на топлото лято и активностите на открито.

Естествена красота

Естественият тен се получава благодарение на витамините А, С и Е. Тази комбинация се съдържа най-вече в спаначните листа, доматите и морковите.

Тенът се задържа по-дълго време, ако се консумират много плодове и зеленчуци

и се пие голямо количество вода.

Алфа-хидроксикиселините са естествена пилинг-маска за сухата кожа. Съдържат се в гроздето, ябълките, лимоните, киселото мляко и захарната тръстика, отстраняват вроговените мъртви клетки от повърхността на кожата, овлажняват я и заличават луничките.

Ето една примерна лятна програма

С цялото си същество

Лятото е сезонът на плуването. Този спорт укрепва мускулатурата, сърцето и кръвообращението, облекчава гръбначния стълб и ставите. Температурната разлика между водата и тялото подобрява обмяната на веществата. И тук важи правилото, че само равномерното натоварване води до успех. Затова се впускайте в хладните води поне 2 пъти седмично.

Упражнение за вените срещу отичане на краката

Ако краката ви отичат в топлото време, ако усещате тежест и мравучкане, това означава, че е затруднена циркулацията на кръвта. В този случай може да ви помогне следното упражнение: Изправете се и отпускайте тежестта си бавно ту на десния, ту на левия крак. Постепенно увеличавайте бързината и след 2 минути стъпвайте много бързо от единия на другия крак. С това упражнение се активира така наречената венозна помпа, която улеснява обратния поток на кръвта към сърцето.

Джогинг

Не го правете между 12 и 15 часа, когато жегата е най-силна; с изключение на този период лятото е подходящ сезон за джогинг. Бягането по сенчеста горска пътека или в прохладата на вечерта ще укрепи сърдеч носъдовата система.

Алое вера

Ако жегата ви създава проблеми, освежете се със сок от алое вера (от аптеките). Съхранявайте го в хладилника. Намокрете с него тънка памучна кърпа и я поставете за 10 минути върхулицето. Това ще ви ободри и ще овлажни кожата ви.

Колоездене

Подишайте чист въздух и същевременно направете нещо за вашата форма – натиснете силно педалите. Колоезденето укрепва най-вече мускулатурата на краката, като щади ставите и тренира сърцето и кръвообращението. То подобрява чувството за равновесие и е идеално средство за освобождаване от стреса. Освен това е добра алтернатива за онези, които не могат или не искат да се занимавате джогинг, защото не трябва да натоварват ставите на колената или глезените.

Лятна свежест за краката

Използвайте всяка възможност да ходите боси. Няма нищо по-здравословно за краката и общото физическо състояние от това да усещате земята под нозете си. Така не само стъпалата се кръвооросяват по-добре, но и цялото тяло и всички органи се повлияват чрез стимулирането на рефлексогенните зони потях. При това няма никакво значение дали ходите боси вкъщи, на плажа, по полянки, стърнища или чакъл.

Следобедна почивка

В силната жега няма нищо по-добро от малката дрямка след обяда. Биологичният ритъм и храносмилането са в основата на спада в работоспособността. Ако към тях добавим и високата температура, кръвообращението може да се затрудни максимално. Разрешете си около 30 минути покой – като жителите по Средиземноморието, които може би живеят с около десет години повече и поради тази причина.

Студен душ

Студената струя освежава и ободрява. Това можете да направите и във ваната – свалете слушалката на душа, така че водната струя да масажира кожата. След това не се подсушавайте, а само отцедете водните капки.

Акваробика

С тези гимнастически упражнения, които се изпълняват 5 минути преди и след плуване, ще останете във форма въпреки летните горещини и можете да се налудувате във водата, без да претоварвате кръвообращението, ставите и сухожилията си. Съпротивлението на водата стимулира цялото тяло.

Мултивитамини

Когато температурите се повишат, потребностите на организма от вкусни плодове се увеличават. Съдържащите се в плодовете минерали са и правилната храна за мускулите след тренировка. Вкусни рецепти можете да намерите и в нашия сайт.

Намерете вътрешния баланс

През този сезон от годината наред с обичайния стрес от ежедневието горещината е допълнително натоварване за организма. Тук многовековният опит на Индия може да ви помогне да постигнете спокойствие. Йогийските упражнения огъвкавяват тялото, подкрепят духа и балансират енергията.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *