ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

11 изненадващи ползи от чесъна

Непрекъснато биват откривани нови полезни свойства на чесъна за здравето и за красотата. Някои от тях могат да ви учудят!

 чесън, имунитет, настинки

  1. Против косопад

Чесънът съдържа високи стойности алицин – веще­ство, което откриваме също в лука и можем да използваме ефикасно срещу оредяването на косата. Намачкайте скилидки чесън и натъркайте с тях кожата на главата. Можете също да оставите чесъна да престои 6 растително масло и след това да масажирате скалпа с памук, натопен в маслото.

  1. При псориазис

Чесънът има доказани противовъзпалителни свойства и може да се окаже много полезен за успокояване на кожата, страдаща от псориазис. Залейте стритите ски­лидки с растително масло. На следващия ден напоете памук с маслото и нама­жете засегнатите места. Сърбежът ще изчезне.

  1. За поддържане на оптимално тегло

Канадско изследване с миш­ки, в чиято храна постоянно бил добавян чесън, показва, че всички те отслабнали, а мастната им тъкан нама­ляла. Учените твърдят, че няма причини същият ефект да не се възпроизвеж­да при хората. Опитайте сами, като добавяте чесън в менюто си всеки ден.

  1. Против хрема

Антиоксидантите, които се съдържат в чесъна, го превръ­щат в силно средство за укреп­ване на имунната система и за превенция на хремата. Всеки ден добавяйте малко чесън в храна­та. Ако вече имате хрема, напра­вете си чай от чесън – залейте стритите скилидки с гореща вода, след няколко минути преце­дете течността и пийте. Доба­вете малко мед или джинджифил, за да подобрите вкуса.

  1. За изваждане на трън

Разрежете скилидка чесън и поставете отрязаната по­върхност върху трънчето. Отгоре сложете лепенка или затегнете с бинт. След 20 минути махнете лепенката и ще забележите, че трънче­то е излязло от кожата.

  1. Против гъбички на краката

Чесънът има противогъбичен ефект и може да помогне против сърбежи­те и разпространяването на гъбичките. Приготве­те леген с хладка вода и прибавете стрит чесън. Потопете ходилата.

  1. За предпазване на растенията

Вредните за растенията насекоми бягат от мириз­мата на чесън. Направете естествен пестицид, като смесите стрит чесън, ми­нерална вода и течен сапун. Изсипете получената смес в пръскалка и напръскайте листата на растението.

  1. За пропъждане на комарите

Учените не знаят защо, но е доказано, че комарите не обичат чесън. В Индия са ус­тановили, че хората, които мажат краката и ръцете си с чесън, никога не страдат от досадните насекоми и техните ухапвания. Направе­те си домашно средство от растително олио, в което е бил накиснат стрит чесън, към него добавете вазелин и пчелен восък. С тази смес намажете откритите части от тялото при атака от ко­мари. Още по-лесно е просто да поставите намачкани ски­лидки чесън в помещението.

  1. Срещу херпес на устата

Наложете херпеса със стрит чесън. Неговите противовъзпали­телни свойства намаляват бол­ката и обхвата на херпеса. Освен това той изчезва по-бързо.

  1. При порязване

Забелязали ли сте, че след като сте рязали чесън, по пръстите ви остава лепкав пласт? Това естествено свойство е полезно при порязвания със стъкло. Намачкайте няколко скилидки и изстискайте сока директно в прореза на кожата, след това премахнете излишно­то количество и ос­тавете да подейства. Чесъновото „лепило“ ще затвори порязано­то място.

  1. За по-богат улов

Рибите харесват мириз­мата на чесън. Рибарите могат сами да пригот­вят неустоима стръв, като смесят хранителни остатъци със стрит чесън.

 

 

Лула инхалатор с хималайска сол – природен еликсир за КАШЛИЦА, АСТМА, ЗАТРУДНЕНО ДИШАНЕ И АЛЕРГИИ!

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *