ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АЦИК 200/ ACIC 200

Съдържа ацикловир, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, натриев нишестен глюколат тип А, кополивидон, магнезиев стеарат

acik-200-mgПредназначение

АЦИК 200 под форма на хапчета се използва за лечение на вирусни инфекции. Касае се за кожни инфекции от типа херпес симплекс, херпес зостер. Продуктът е ефективен както за първични прояви на болестния проблем, така и при рецидиви; в подходяща дозировка се използва профилактично.

Как се прилага

АЦИК 200 се прилага по лекарска препоръка. Лекуващият определя дозировката и продължителността на прием в зависимост от диагнозата и здравословния статус на пациента. Указанията следва да се спазват точно, за да се постигне оптимален ефект.

При херпес симплекс обичайната доза е една таблетка пет пъти дневно през интервали от четири часа. Обикновено един лечебен курс продължава пет дни. При пациенти с трансплантиран костен мозък или друга форма на нарушен имунитет дозата може да бъде увеличена, а курсът на прием – продължен по преценка на лекуващия. При профилактичен прием дозата е четири таблетки дневно на четири приема през 6 часа, или 2х2 през 12 часа. При потребители с имунен дефицит се спазва формулата 4х1 през 6 часа.

Лечението на херпес зостер изисква дози от 800 мг или четири таблетки 5 пъти дневно в продължение на седмица. Лечението при рецидив, както и прилагането на медикамента при трансплантирани пациенти или в имунен дефицит по друга причина, изисква индивидуална преценка и схема, както и постоянен контрол. Прилага се и интравенозна форма.

Спазват се специални условия при лечението на пациенти деца, където дозите се редуцират до 50% в зависимост от възрастта. Пациенти с бъбречна недостатъчност могат да се лекуват с този медикамент при определяне на индивидуална дозировка.

При всички случаи таблетките се поглъщат цели, с много течност, след хранене.

Възможни нежелани ефекти

Част от страничните ефекти, които се проявяват при лечение с АЦИК, са преходни и отзвучават след прекратяване на лечението. Касае се за кожни раздразнения и обриви, гадене, повръщане и коремни болки.

Понякога медикаментът причинява замайване и влошено качество на съня, халюцинации. Регистрирани са случаи на изтъняване на косъма и коспад. По-рядко има оплаквания от постоянна умора, отпадналост и главоболие.

Описани са промени в кръвната картина, които отразяват отклонения във функциите на бъбреците и черния дроб. Рядко се съобщава за гърчове и психози, обикновено при интравенозно приложение на медикамента.

Кога НЕ БИВА да се приема

АЦИК не е приложим при пациенти с алергия към някой от лекарствените компоненти.

Този медикамент не е подходящ за кърмачки. При бременни би могъл да се приложи по преценка на специалист след внимателен анализ на възможния риск и ползата от продукта.

Да не се използва за пациенти с тежки увреждания на бъбреците. Бъбречните функции следва по принцип да се проследяват за всеки лекуван пациент и да се гарантира прием на много течности.

Взаимодействие с други медикаменти

АЦИК не може да се приема едновременно с медикаменти от типа на пробенецид и циметидин. Лекуващият трябва да бъде уведомен за всеки продукт, който приема пациентът, за да изключи съчетаване с възможни негативни последици.

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за опаковка от 25 таблетки х 200 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *