Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Акне – билково лечение

Акне е не само болезнено, но и загрозяващо и причинява на страдащия огромен дискомфорт в обществото. Тези билкови разтвори са ефикасни при лечение на проблемна кожа.

Чаено дърво
Чаено дърво

Тези билкови разтвори са ефикасни при лечение на проблемна кожа.

Масло от чаено дърво

Melaleuca alternifolia

Мощно природно средство срещу акне. С комбинацията си от широкоспектърни антимикробни и противовъзпалителни свойства маслото от чаено дърво е идеален локален лек срещу акне. Проведено наскоро проучване показва, че симптомите при хора с лека до средна форма на акне, ползвали масло от чаено дърво 6 седмици, намаляват с над 40%, като това се отнася както до броя на лезиите, така и до сериозността на проблема. В предишно проучване е установено, че гелът от чаено дърво има почти същия ефект като бензоил пероксида (който също се ползва локално за лечение на акне), но с много по-малко странични ефекти.

Дозировка – В лабораторните проучвания е използван гел, съдържащ 5% етерично масло от чаено дърво – по-концентриран продукт може да даде още по-впечатляващи резултати, но има вероятност да увеличи риска от странични ефекти (вж. Внимание!). Необходимо е засегнатите участъци да се мажат 2 пъти дневно с гел от чаено дърво и след 20 минути да се изплакват обилно с вода.

Витекс (аврамово дърво)

Vitex agnus-castus

Билково средство за балансиране на хормоните. Хормоналният дисбаланс може да е важен фактор за появата на акне – не само при подрастващите, но и при много възрастни. За да възстановят хормоналното равновесие и излекуват проблемната кожа, лечителите често изписват витекс. Тази билка е по-известна с това, че се използва за лекуване на женски репродуктивни проблеми и облекчаване симптомите на предменструалния синдром (ПМС), но може да се приема и от двата пола при акне. Изключително подходяща е при пъпки, появяващи се в предменструалния етап.

Дозировка – Потърсете в аптеките готови таблетки, капсули или тинктура и ползвайте съгласно приложената листовка. Купувайте продукти, които са със стандартизирано съдържание на съединенията кастицин и/или агнузид. Появата на първите резултати отнема до 12 седмици, а в някои случаи и повече.

Лепка

Galium aparine

Прочиства кожата и лимфната система от токсини. В западната билкова традиция кожните проблеми се свързват с наличието на токсини в кръвообращението, които се изхвърлят чрез кожата. Лепката е една от многобройните билки за прочистване, които се използват за отстраняване на вредните вещества от кръвта и лимфата. Тя също така стимулира извеждането на токсини от организма и по този начин подобрява състоянието на кожата.

Дозировка – Накиснете 4 г (1 чаена лъжичка) сушени надземни части от билката във вряла вода; пийте по 3 чаши дневно. Растението може да се приема и под формата на сок от пресните надземни части (без корена); пийте по 5-15 мл 3 пъти дневно.

ВНИМАНИЕ!

Маслото от чаено дърво може да предизвика реакции като кожен дерматит, сърбеж, щипене или лющене на кожата, особено ако се използва във високи концентрации или върху възпалена кожа или екзема. Използвайте разредени продукти, за да намалите вероятността от поява на тези симптоми. Направете тест за чувствителност върху незасегнат кожен участък 24 часа преди нанасяне върху инфектирана или възпалена кожа.

Да не се поглъща масло от чаено дърво.

Витексът понякога причинява леки, обратими странични ефекти като главоболие, гадене или стомашно-чревни неразположения. При възникване на такива симптоми прекратете приема му.

Не е препоръчителен приемът на витекс по едно и също време с контрацептиви, хормонозаместителна терапия (ХЗТ) или лекарства, съдържащи прогестерон, освен когато е по лекарско предписание. Пациенти, в чиято анамнеза е включена противотуморна хормонална терапия, не е препоръчително да употребяват витекс поради нестабилността на състоянието им.

Приемът на витекс или лепка, както и ползването на неразтворено етерично масло от чаено дърво върху кожата не са препоръчителни по време на бременност и кърмене, освен ако не е указано друго от медицинско лице.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *