Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Свръхтеглото скъсява живота на черния дроб

Затлъстяването може да стане причина за ускорено стареене на черния дроб, а това увеличава риска от диабет и рак. До този извод достигнаха учени от Калифорнийския университет в Лос Анжелис.

fatДопълнителните килограми, съществена част от които са мазнините, буквално скъсяват живота на черния дроб, описват от medikforum.ru. Една от хипотезите за това е, че твърде натовареното функциониране на този основен филтър за организма буквално го износва. Стареещата тъкан на черния дроб е по-податлива на заболявания, затова в подобни случаи има повишен риск от рак на черния дроб и проява на резистентност към инсулина.

Идеята на калифорнийските учени, ръководени от професор Стив Хорват, е била да проследят т.н. епигенетическо стареене на черния дроб. Този тип научни изследвания проследяват нееднаквата скорост, с която стареят различни органи и тъкани в един и същи организъм. Ясно е, че при регистрирано ускорено стареене на черния дроб даден човек трябва по-внимателно да бъде наблюдаван от лекарите поради повишения риск от тежки заболявания и преждевременна смърт.

По принцип се смята, че по-голяма част от тъканите и съответно изграждащите ги клетки в дадено тяло стареят с една и съща скорост. Оказва се, че така е само на теория. Освен това ритмите на стареене не са едни и същи при отделните хора, затова и индивиди с идентична биологична възраст изглеждат различно стари. 40% от факторите, определящи скоростта на индивидуалното остаряване, са генетично зададени.

При калифорнийския проект са били изследвани 1190 тъканни проби, сред които и 130 от човешки черен дроб. Точните изчисления показали, че тъканта на черния дроб остарява с три години по-бързо, ако индексът на телесната маса се увеличи с 10 пункта.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *