Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да употребяваме билките безопасно?

Човек може лесно да се заблуди и да реши, че след като са естествен продукт, билките са безопасни.

Консултирайте се с професионалист, ако страдате от сериозно заболяване или имате тежки симптоми, както и ако сте бременна или кърмите. Ако берете билки сами, уверете се, че правилно сте разпознали растението. И най-накрая, изберете квалифициран лечител.

Вземете правилната доза

Активните съставки в билките имат способността да въздействат върху физиологичните функции на организма – някои са с по-лек ефект, докато други са изключително мощни. Първото практическо правило е, че колкото една билка е по-силна, толкова по-ниска доза трябва да се приеме: някои растения се предписват само в малки дози, защото в по-високи могат да доведат до сериозни последици.

Представата ни за подходяща доза за всяка една билка се базира главно върху традиционните и исторически познания, трупани през вековете и допълвани с научни проучвания през последните години.

Винаги следвайте инструкциите за прием и никога не превишавайте препоръчителните дози! Не вземайте дадена билка, ако има предупреждение да не се ползва в състоянието, в което сте. Потърсете професионален съвет, преди да приемете определено растение за продължителен период от време. В повечето случаи най-разумно е да се обърнете към лекар, преди да лекувате деца или бебета с билки – възможно е дозата, която се изисква, да е различна в зависимост от възрастта на детето или състоянието му. Всички лекарства, в т. ч. и билковите, трябва да се съхраняват на места, недостъпни за деца.

Правилно разпознаване на растението

Идентифицирането на правилната билка, необходима за лекарство, невинаги е лесно, особено ако сами берете растенията, а не купувате готови продукти. Правилното разпознаване е изключително важно, тъй като билки, които изглеждат сходно, понякога имат абсолютно различен химичен състав. Има растения от едни и същи семейства, които са с коренно различни лечебни свойства – а някои дори могат да убиват – дивият морков и бучинишът, който е смъртоносно отровен, са от едно семейство!

Има много случаи, в които едно и също общо название се отнася до няколко различни вида. Бъдете изключително предпазливи!

Билкарите са решили този проблем, като назовават растенията с ботаническите им (латински) имена. Тази система е разработена от Линей, шведски ботаник от XVIII век. Първата дума от ботаническото наименование на растението се отнася до неговия род – например всички ментови растения попадат в род Мента (Mentha). Втората дума от наименованието се отнася до вида на растението, така че растението, което наричаме джоджен, е Mentha spicata.

Не берете и не консумирайте растение, ако имате съмнения относно идентификацията му. Проверете също така коя част от билката се използва, преди да я откъснете – няма никакъв смисъл да събирате листата на определено растение, ако лечебните съставки са в корените!

Избягвайте нежелани реакции

Дори когато се вземат в съответните дози, билковите и фармацевтични лекарства могат да предизвикат неже лани реакции, които най-общо се разделят на три групи.

Страничните ефекти са симптоми или физиологични промени, които настъпват при определен процент от потребителите на дадено лекарство. Например билколечителите могат да очакват неголям брой пациенти, приемащи валериана, да съобщят за ярки сънища, а някои хора, вземащи гол сладник, могат да се оплакват от повишаване на кръвното налягане. (По-важните странични ефекти са посочени при информацията за съответните билки, които ще намерите в категория „Билките“)

Взаимодействие с други лекарства е възможно да настъпи, когато пациентът взема два или повече медикамента едновременно. Например жълтият кантарион се преработва в организма по същия път като някои друти препарати и може да попречи на тяхното действие. Обратното също е възможно – да настъпи положителна реакция между билки и определени медикаменти, като е вероятно някои растения да доведат до намаляване, дори спиране приема на дадено лекарство. Не всички взаимодействия са предсказуеми, докато други са добре документирани. В статиите за различните състояния са посочени основните вероятни взаимодействия с други препарати, но тази информация не бива да се счита за изчерпателна по темата. Ако приемате фармацевтични медикаменти, се консултирайте с лекар или квалифициран лечител, преди да включите билките в терапията си, дори и ако ги използвате за справяне с по-общи състояния.

Алергиите настъпват, когато имунната система реагира прекалено остро на вещество, което по принцип е безвредно. Те могат да протичат с дребни неразположения, но и да създадат сериозни, животозастрашаващи проблеми. Някои билки по-често предизвикват алергични реакции, отколкото други, но причината алергиите да са непредвидими се крие в имунната система на пациента, а не в растението. Ако принципно сте предразположени към алергии, подхождайте предпазливо към билковите лекарства и винаги четете внимателно листовката, преди да използвате продукта.

Ако развиете някакви симптоми, които биха могли да се дължат на билката, която приемате, прекратете веднага приема й и ако се налага, потърсете лекарска помощ.

Изберете квалифициран лечител

Специалистът, към когото сте се обърнали за консултация, трябва да е обучен по съответния начин и да е с нужното образование. Не се притеснявайте да попитате за документ, удостоверяващ правото да практикува професията, както и дали е член на професионална организация, откога практикува и т. н. Отговорите на тези въпроси ще ви дадат ясна представа за професионализма и опита на практикуващия. Много е важно да съществува дух на разбирателство между пациент и билколечител, както и между пациент и лекар, затова преценете дали се чувствате добре и уверени с тях. Именно поради тази причина, много хора предпочитат да търсят разбиране и хармония при лечител.

Смъртоносни билки:

БУЧИНИШ – Гръцкият философ Сократ (ок. 469-399 г. пр. н. е.) бил обявен, че развращава младите атиняни и осъден на смърт, което според атинските закони означавало да изпие чаша с отвара от отровния бучиниш. Ученикът му Платон записал въздействието на отровата върху учителя си, което първо започнало с усещане за тежест в крайниците, последвано от бавна парализа на цялото тяло и спиране на сърдечната дейност.

МАНДРАГОРА – Коренът на халюциногенното отровно растение мандрагора (Mandragora officinarum) наподобява формите на човешкото тяло; приписват му се магически свойства още от древни времена. Според легендата, когато коренът се извади от земята, издава такъв проглушителен писък, че всеки, който го чуе, умира мигновено.

БЕЛАДОНА – Независимо от привлекателните, лъскави плодчета, беладоната е както отровна, така и халюциногенна. Билката е известна още под името лудо биле, кучешко грозде, а общото название („bella donna“ или „красива жена“ от италиански) се дължи на предишната й употреба в козметиката, където се използвала като средство за разширяване на зениците, за да изглеждат жените по-привлекателни; продължителната й употреба обаче водела до ослепяване. Вярвало се, че от тази билка вещиците си правели „летателен крем“ и придобивали способност да летят.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *