ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви проблеми със здравето може да провокира есента?

В преходния есенен сезон организмът се опитва да се приспособи към понижаването на температурите и скъсяването на деня

есен Това го прави по-уязвим и е възможно да се появят оплаквания – усещане за умора, лошо настроение, възпаления (цистит), стомашни смущения, ставни болки. Най-силно изразени са нервно-психичните неразположения и заболяванията на стомашно-чревния тракт, сочи медицинската статистика. Учените предполагат, че причината за изострянето на хроничните заболявания през есента е намалената концентрация на мелатонин. Хормонът, който се произвежда от епифизата, отговаря за добрия сън. Той е мощен антиоксидант, подпомагащ унищожаването на вредните радикали в организма, и с това си е спечелил името „хормон на младостта„.

Характерната симптоматика на гастрит и язва може да се задълбочи много бързо – киселини, гадене, усещане за тежест в стомаха. Ако чувствате дискомфорт и преди, и след хранене, посетете лекар. В някои случай нервният стомах дава отражение върху състоянието на кожата с появата на обриви. Не отлагайте консултацията с гастроентеролог.

Повишената влажност на въздуха и понижената физическа активност провокират остеохондроза -група заболявания, които засягат ставния хрущял. Симптомите са болки в гърба, раменете, врата, изтръпване на крайниците. Шийната остеохондроза се характеризира с главоболие, световъртеж, болки в ръцете или пръстите. Хроничното заболяване се среща често при хора над 30 години, като жените са по-предразположени. Те са по-податливи и на безсъние, което също се засилва през есента и изтощава организма.

За да се избавите от сезонните неволи, балансирайте внимателно между работата и почивката. Ако се чувствате уморени, вземете си някой ден отпуска. Чай от шипки подобрява дейността на централната нервна система, успокоява психиката при стрес, нервност и безсъние. Той облекчава също неразположенията от остеохондроза на гръбначния стълб. При стомашни оплаквания избягвайте пикантни храни и такива, които образуват газове – зеле, салати, цвекло, боб, мляко и млечни продукти (заради съдържанието на лактоза), газирани напитки. Ако лечебната диета не помогне, не се самолекувайте, а посетете гастроентеролог.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *