Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ДИКЛОРАПИД / DICLORAPID

Съдържа диклофенак натрий, талк, микрокристална целулоза, повидон К- 25, силициев диоксид, пропиленгликол, етилакрилат, свързващи компоненти, оцветители

drugDiclorapidПредназначение

ДИКЛОРАПИД е нестероидно противовъзпалително средство. Препоръчва се при артрити – включително ревматоиден артрит, подагра, анкилозиращ спондилартрит, остеоартрит. Овладява симптоматиката при подувания след травми, ефективен при мускулно-скелетни болестни състояния.

Как се приема

Капсулите ДИКЛОРАПИД са предназначени за перорален прием. Индивидуалната доза се определя от лекар в зависимост от естеството на заболяването и здравословното състояние на пациента. Обикновено се препоръчва прием на 1-2 капсули дневно; капсулите се поглъщат цели, с много вода, 1-2 часа преди хранене.

Продължителността на приема зависи както от заболяването, така и от начина, по който болестната симптоматика се повлиява. Ревматичните заболявания изискват по-продължителен прием.

Пациентът трябва да спазва указанията на лекуващия; не предприемайте самоволни корекции на лечението, като променяте дозировката или прекратявате приема!

Възможни нежелани ефекти

Най-често оплакванията при лечение с ДИКЛОРАПИД засягат реакции на стомашно-чревния тракт: гадене, колики и болки, повръщане, активиране на гастрит и колит. При възрастни пациенти има риск от вътрешни кръвоизливи, образуване на кървящи язви, перфорации. Освен болезнените усещания пациентите могат да наблюдават кръв в екскрементите си или черни изпражнения, да повръщат кръв. При подобни реакции лечението с този медикамент трябва да се прекрати.

Сред честите оплаквания е и задържането на течности, което води до отоци, хипертонични пристъпи и сериозни сърдечни инциденти. В отделни случаи има оплаквания от възпаления на лигавицата в устната кухина и лигавицата на стомаха.

Рядко се съобщава за различни нарушения в кръвообразуването, видими по подкожни кръвоизливи или кървене от носа. Регистрирани са проблеми с имунната система – затруднено дишане, отоци, шокови състояния.
Като тежки странични ефекти се проявяват силно главоболие, загуба на координация, неовладян тремор на крайниците, повишена склонност към инфекции, схващане на врата при главоболие с повръщане – данни за менингит, замаяност, постоянна умора.

Понякога лечението с този медикамент причинява влошаване на зрението и слуха, разстройство на съня, депресии, кошмари, състояния на тревожност и раздразнителност.

Негативен ефект при лечението с ДИКЛОРАПИД може да бъде активирането на астма, възпаление на белите дробове, тежки хипертонични пристъпи, отклонения във функциите на бъбреците и черния дроб.

Кога НЕ БИВА да се приема

Медикаментът не е подходящ за пациенти с алергия към някой от съставните компоненти.

Не вземйте ДИКЛОРАПИД при проблеми със стомашно-чревния тракт, язва, болест на Крон, склонност към кръвоизливи, гастрит или колит, ако сте преживели инсулт или знаете за проблеми в кръвообразуването.

Този медикамент не е подходящ за пациенти с тежки увреждания на бъбреците и черния дроб.

Да не се взема от бременни в последните три месеца или от кърмачки.

Не се прилага при сърдечни увреждания и тежка сърдечна недостатъчност.

Медикаментът не е предназначен за лечение на деца и подрастващи на възраст под 18 години.

Да се взема само след лекарска преценка и под наблюдение от диабетици и пушачи.

Специален режим на прием е наложителен при пациенти в старческа възраст, при прекаралите тежка хирургична интервенция, лица с автоимунни заболявания и тежки алергии към други дразнители.

Взаимодействие с други медикаменти

Медикаментите, с които ДИКЛОРАПИД влиза във взаимодействие, следва да бъдат обявени пред лекуващия за да прецени схемата и безопасността на евентуален паралелен прием. Особено внимание и проследяване на здравословното състояние се налагат при съвместяване с кортикостероиди, дигоксин, фенитоин и литий, антикоагуланти, антидепресанти, диуретици, медикаменти при хипертония и бъбречни заболявания в лека форма, антидиабетни продукти, метотрексат, антибактериални продукти и статини.

Усреднена цена в аптеките – 17.50 лв за 50 таблетки х 75 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *