Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Резене

Foeniculum vulgare Apiaceae (сем. Сенникоцветни)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, цветовете, семената, стъблата, корените

Отглеждане

То е високо многогодишно растение, стигащо на височина 1,5 м и повече, с едно или няколко изправени кухи стъбла, излизащи от основата. Листата са лъскави, ароматни, перести. Дребните жълти цветчета са събрани в едри сенниковидни съцветия, които преминават в ситни и много ароматни семена.

Сортове и видове

Култивират се два основни вида: многогодишният, отглеждан заради ароматните си листа и семена, и флорентинското резене (var. azoricum syn. var. dulce), което не е така устойчиво и се отглежда като едногодишно заради месестото си стъбло. Бронзовото резене (Е vulgare „Purpureum“) и по-едрото „Giant Bronze“ са забележителни ландшафтни растения за акцентиране или контраст. Сред най-добрите сортове флорентинско резене са „Romanesco“ – с есенна реколта и добра устойчивост към преждевременно образуване на цветове, и „Rudy“ – F1 хибрид с висококачествено месесто стъбло.

Местоположение – Резенето предпочита лека, добре дренирана, леко алкална почва на слънце, но се адаптира добре и понася студа.

Размножаване – Всички видове се размножават чрез семена, които се засяват през пролетта при 13-18 °С. За сеитбата на видовете флорентинско резене следвайте указанията върху опаковката на семената.

Грижи –  Изрязвайте и отстранявайте старите стъбла на многогодишните растения през зимата по време на покоя.

Болести и вредители – Не са от съществено значение.

Събиране и съхранение – Събирайте листата и цветовете, когато ви потрябват, а семената – веднага щом започнат да избледняват. Слагайте съцветията в хартиени торбички на топло място, докато напълно изсъхнат, за да могат да се ронят семената им, след което ги приберете в херметически затварящи се кутии.

Употреба в медицината

Foeniculum vulgare. Използвани части: сушените зрели плодове (семена). Резенето успокоява храносмилателната система и облекчава газове, подуване на корема и дискомфорт. То се приема и от кърмачките за увеличаване количеството на млякото и по този начин терапевтичните му свойства се предават и на бебетата, страдащи от колики и болки в корема. Билката отдавна се употребява като средство против катар и кашлица.

За безопасната медицинска употреба на растението се консултирайте с лекар или със специалист билкар. При бременност или кърмене го използвайте само в умерени количества, като подправка за ястия, освен ако не е назначено друго от специалист.

Употреба в дома

Резенето е естествен репелент срещу бълхи. Смачкайте шепа пресни листа и натрийте с тях козината на кучето или котката си. Сложете цели листа на мястото, където спят любимците ви.

Употреба в кулинарията

Нарежете суровата грудка на тънки резени и я използвайте в салати или запържени ястия, а можете да я разполовите и опечете на фурна, за да усетите сладостта й. Добавяйте ситно накълцани пресни листа в салати, заливки, рибни ястия, както и блюда със свинско и морски дарове. Сушените семена се слагат в торти и хляб, в италиански наденици, салати, туршии и макаронени ястия. Ако леко се счукат, са подходящи за билков чай.

Любопитно:

Красиво растение, което е подходящо за отглеждане, готвене и домашно лечение. През 812 г. император Карл Велики наредил да засадят резене в стопанствата и манастирските градини из цялата империя.

Древногръцкото име на резенето е „маратон“, както се е наричало и бойното поле северно от Атина, където през 490 г. пр. н. е. гръцката армия разгромила нападащите я персийци. Новината за победата била пренесена на цели 42 км от мястото на битката до Атина от един вестоносец, който починал на място, след като предал съобщението.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *