Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пчелник

Marrubium vulgare Lamiaceae (сем. Устоцветни)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Обикновен пчелинок, блага трева

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, цъфтящите връхчета

Отглеждане

Обикновеният пчелник е устойчиво многогодишно растение с набръчкани и назъбени листа. Дребните му бели цветове, които се образуват през лятото, се появяват на прешлени в пазвите на листата. Растението произхожда от Северна Африка и от сухите части на Европа и Азия и бързо се разпростира по ниските райони с обилни валежи, като в много региони се е превърнало в сериозен плевел. Като билка, засадена в градината, не представлява заплаха и е особено красиво в бели и сребристи бордюри.

Друг родственик на ментата, черното кандилниче (Ballota nigra), било използвано в миналото вместо обикновения пчелник. То не е така ефикасно и почти не се употребява в наши дни, но остава популярно в билковите градини.

Изпъстрените с бяло листа на сорта „Archer’s Variety“ са особено привлекателни и можете да го размножите чрез семена. Черното кандилниче расте в диво състояние, като предпочита суха почва край плетове и пътища.

Местоположение – Обикновеният пчелник се нуждае от слънце и добре дренирана до суха почва.

Размножаване – Засявайте семената през пролетта.

Грижи – Избягвайте да го преполивате.

Болести и вредители – Не са от съществено значение. Билката се използва като репелент срещу скакалци.

Събиране и съхранение – Събирайте целите растения, когато започне цъфтежът им и извличайте сока или ги сушете за употреба като билка.

Употреба в медицината

Marrubium vulgare. Използвани части: листата, цъфтящите връхчета. Растението не трябва да се бърка с черното кандилниче и е най-известно като лек за респираторни заболявания, например при настинка и бронхит – особено при наличието на катар. То отпуска бронхиалната мускулатура, като същевременно стимулира отделянето на налепи от гърлото и секрет от белите дробове. В резултат на горчивия му вкус, дължащ се на наличието на специфични съединения, действа стимулиращо на храносмилателната система. То подобрява апетита и облекчава симптомите на лошото храносмилане, особено при газове и подуване на корема. Билката влияе положително на чернодробата функция и увеличава секрецията на жлъчен сок, което подпомага храносмилането.

Не се препоръчва при бременност или кърмене. Не използвайте в съчетание с медикаменти, съдържащи серотонин!

Любопитно:

Използван като средство против кашлица още от древните египтяни, обикновеният пчелник дава ароматен горчив сок, откъдето произхожда и името му – Marrubium идва от „marrob“, което на иврит означава „горчив сок“. Тази течност се употребява като овкусител за бира и ликвори.

В края на март или през април всяка година евреите празнуват Пасха с ястия, които символизират бягството на народа им от Египет. Всеки продукт на трапезата („седер“) представлява част от притчата за тяхното бягство. Заедно с римската маруля и настъргания хрян се предлага и обикновен пчелник – една от горчивите билки, консумирани в Близкия изток като символ на трудния живот на робите в Египет.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *