Пореч

Borago officinalis Boraginaceae (сем. Грапаволистни)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Бораго, краставична трева

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, цветовете

Отглеждане

То е тревисто едногодишно устойчиво растение. Формира розетка с големи листа, преди да се образува кухо, често разклоняващо се цъфтящо стъбло, стигащо на височина до 90 см. Растението мирише на краставица и е покрито с бодливи власинки, което го прави неприятно на допир и дразни чувствителната кожа. Цветовете са с по пет венчелистчета, светлосини, с бяло в центъра и с черни тичинки. С течение на времето старите цветове порозовяват.

Сортове и видове

Съществуват три вида пореч, но само В. officinalis се употребява с медицински цели. Въпреки че младите леторасли рядко показват бяла окраска, има само един цветен вариант на растението. Нарича се „Аlbа“, има бели цветове и може да се отгледа от семена.

Местоположение – Растението обича слънце и добре дренирана, обработена и компостирана почва.

Размножаване – Засявайте го директно в почвата през пролетта или през есента. Можете да го сложите и в саксия, но го преместете, когато е още младо, защото развива голям главен корен. Семената бързо покълват – от 3 до 5 дни. Разредете ги, за да останат на разстояние 45 см едно от друго. При подходящи условия билката се саморазсажда.

Грижи – Поддържайте почвата влажна и я наторявайте през пролетта.

Болести и вредители – По принцип растението не страда от болести и вредители.

Събиране и съхранение – Събирайте листата и цветовете, когато ви потрябват. Те се използват в прясно състояние. Когато берете цветовете, се уверете, че премахвате бодливите зелени чашелистчета, които не се консумират. В миналото от сушените листа се е приготвял чай, но днес не се счита за безопасен, защото съдържа пиролизидинови алкалоиди, за които се смята, че увреждат черния дроб.

Употреба в медицината

Borago officinalis. Използвани части: етеричното масло от семената. То е богато на омега-6 мастната гама-линоленова киселина (ГЛК), която се среща и в маслото от пупалка (О. biennis). Тя притежава противовъзпалителни свойства и според някои проучвания помага при суха и сърбяща кожа, включително и за състояния като екзема и псориазис. Според най-новите изследвания най-добри резултати се получават, когато ГЛК и други масла с омега-6 мастни киселини се приемат в комбинация с омега-3 мастни киселини (например от лененото семе и от риба). Листата на по- реча се използват за лапи при навяхвания и изкълчвания, охлузвания и възпаления и се слагат в парна баня при суха кожа на лицето.

Семената на билката съдържат пиролизидинови алкалоиди и затова не се препоръчва консумацията им в сурово състояние. Промишлено добиваното етерично масло от семената е без алкалоиди. За безопасната и правилна употреба на маслото се консултирайте с лекар или специалист билкар.

Не използвайте етеричното масло при бременност или при кърмене.

Употреба в кулинарията

Цветовете се прибавят към салати, но избягвайте контакта им с плодови сокове и оцет, защото от киселините те стават розови. Цветовете се съхраняват за кратко, като се замразят във формички за лед заедно с вода и се слагат в студени напитки или се захаросват и ползват за украсата на торти.

Любопитно:

Билката е била древен лек за меланхолия и често се засажда от пчеларите за пчелна паша. Понастоящем обаче поречът се отглежда предимно заради добива на етерично масло. Растението е отличен репелент срещу определени неприятели и е в полезно съжителство с ягодите.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *