Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коча билка

Nepeta cataria Lamiaceae (сем. Устоцветни)

 

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Непета

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата

Отглеждане

Непетата е неустойчиво многогодишно растение, характерно за Азия и по-топлите части на Европа. Стига до 1 м височина. Има меки, ароматни сиво-зелени листа с власинки, които по форма приличат на тези на копривата. Цветовете й са дребни и бели.

Сортове и видове

Съществуват около 250 вида, включително и две често срещани многогодишни градински растения, наречени „котешка мента“ – N. mussinii и N. xfaassenii. Те са декоративни и нямат медицинско приложение, но също привличат котките като същинската непета. Сортът непета с аромат на лимон N. cataria „Citriodora“

Местоположение – Непетата се нуждае от добре дренирана почва и предпочита да е изцяло на слънце.

Размножаване – Семената покълват бавно, затова ги засейте в саксии при температура 20-30 °С. Растението лесно се размножава чрез връхни резници и чрез разделяне на корените рано напролет.

Грижи – Покривайте младите растения с мрежа, за да ги предпазите от котки.

Ако се налага, ги укрепете с колчета.

Болести и вредители – Листата понякога се увреждат от насекоми от сем. CicadeUidae и от брашнеста мана, но растението не е претенциозно. Съдържащите се в него непеталактони са известни с репелентните си свойства.

Събиране и съхранение – Берете букети от билката сутрин, след вдигане на росата. Закачете ги с листата надолу в проветриво помещение. Когато изсъхнат, оронете листата и ги приберете в херметически затварящи се кутии.

Употреба в медицината

Nepeta cataria. Използвани части: листата, цветовете. Непетата понижава високата температура при децата. Тя е с лек седативен ефект и облекчава раздразнителност и болки от никненето на зъби. Спазмолитичните й свойства помагат при газове в корема и колики. Използва се за лечението на настинка, грип, подуване на корема, гадене и спазми вследствие на стрес при възрастни.

За правилната и безопасна употреба на билката се консултирайте с лекар или специалист билкар. Не се препоръчва при бременност или кърмене.

Употреба в кулинарията

Непетата има аромат на мента (и на лимон в случая с „Citriodora“) и е подходяща за чай или за подправка.

Употреба в дома

Полезно е да имате от билката в дома си, защото тя съдържа непеталактони, които отблъскват мравките и други досадни насекоми.

Любопитно:

Когато котка се доближи до кадифено гладката и интересно миришеща многогодишна билка, тя започва да се търкаля в нея, да я дъвче и не може да й устои. Химическите вещества, отговорни за подобна реакция, се наричат непеталактони. Но не всички котки проявяват интерес към билката – малките котенца и по-възрастните не я харесват.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *