Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Глухарче

Taraxacum officinale Asteraceae (сем. Сложноцветни)

 

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Радика

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, корените, цветовете

Отглеждане

Глухарчето е устойчиво многогодишно растение с месест дебел основен корен и розетка от едро назъбени листа. От тях се появяват множество цветоносни стъбла без разклонения и всяко завършва със златистожълто съцветие (кошничка). Плодът е елипсовиден, с хвърчилка от дълги бели власинки, които се отделят при полъх на вятъра. Струва си да отглеждате глухарчета заради многостранното им приложение, но следете да не се размножават прекалено бързо. Сортове и видове Подобрени сортове са създадени във Франция през XIX век. „Thick Leaved“ има крехки, широки, плътни листа, a „Improved Full Heart“ е с изобилие от листа, които лесно се бланшират.

Местоположение – Глухарчето изисква слънчево място и влажна, плодородна, от неутрална до слабо алкална почва.

Размножаване – Засявайте семената директно в почвата през пролетта. За салати отглеждайте растението като едногодишно, като смесвате семената с тези на други зеленолистни зеленчуци.

Грижи – Отрязвайте прецъфтелите цветове, за да предотвратите саморазсаждането. През зимата от многогодишните растения ще остане само малка розетка.

Болести и вредители – Особено в края на сезона листата са податливи на мана.

Събиране и съхранение – Избелвайте листата за кулинарна употреба, като ги скривате от слънцето за 2-3 седмици, за да ги оберете късно напролет, преди да образуват цветове. Ако отглеждате растенията за кафе, извадете корените в края на втората година, измийте ги, накълцайте ги и ги изсушете, след което ги смелете. За употреба като билка изсушете листата и корените.

Употреба в медицината

Taraxacum officinale. Използвани части: листата, корените. Глухарчето е известно с терапевтичния си ефект върху бъбреците и черния дроб. Листата имат могцно диуретично действие и намаляват задържането на течности в организма, като помагат и за освобождаването от токсини. Растението съдържа големи количества калий и възстановява загубите при интензивно уриниране. Коренът се използва за стимулиране на храносмилателната система, защото провокира секрецията на жлъчен сок. Той е ценен лек при проблеми с черния дроб и жлъчката и действа като лаксатив.

При бременност или кърмене го използвайте само в умерени количества, приети с храната.

Употреба в кулинарията

Листата на глухарчето – най-добре избелени, за да се намали горчивината им, се слагат пресни в салати или се готвят в запържени ястия.

Любопитно:

Почти цялото глухарче може да се консумира. От цветовете се прави вино, младите листа се използват като зеленчук, а корените се пекат и се получава билково кафе. От ферментиралите корени на глухарче и репей в Англия се приготвя питие. През XIX век се използвало с цел въздържание, а днес се продава като газирана напитка.

Ярки и красиви, цветовете на глухарчето са богати на полени и нектар и са привлекателни за много полезни насекоми, включително и за пчелите.

Растението има много имена и е любимец на децата, които обичат да духат бодливите му „парашутчета“ и да си измислят различни игри с него. Нарича се още „жълтурче“ поради характерните си ярки цветове, „радика“, както и „пие ан ли“ (на френски – „подмокряне на леглото“) – намек за диуретичните му свойства.

По повод назоваването на някои растения като плевели, Ралф Уолдо Емерсън е казал още през 1878 г.: „Какво представлява плевелът? Това е растение, чиито добри страни все още не са открити”.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *