Начало / Здравето от А до Я / Болести на опорно двигателната система / Мистерия: 14-годишно момиче се вкаменява!


Мистерия: 14-годишно момиче се вкаменява!

14-годишно момиче страда от мистериозна болест, която е наблюдавана у не повече от 600 души на планетата. Мускулите и ставите на младата китайка постепенно се втвърдяват и това не след дълго ще я убие.

fibrodisplaziya3Ни Мин има осифицираща прогресираща фибродисплазия. Неизвестно защо, меките й съединителни тъкани се превръщат в кост – “вкаменяват” се. Това е тежко, нелечимо генетично заболяване. Месец след месец момичето става все по-трудно подвижно.

Новата костна тъкан на практика образува втори скелет в първия и това затруднява движенията, описват от medikforum.ru. Хрущялите, които придържат ребрата, също се вкаменяват и когато този процес приключи, клетницата ще спре да диша. Болестта не се лекува и жертвите й изпитват постоянни болки – както физически, така и психически, защото очакват всеки миг да се задушат или да получат сърдечен пристъп.

Болестта не се проявява веднага след раждането и се развива бавно. Така например една от жертвите на фибродисплазията – Гари Истлак, научил за проблема си на 10-годишна възраст. На 39 вече бил почти напълно вкаменен. Истлак завещал тялото си на науката, за да може след смъртта му да бъде материал за изследване и евентуално – побеждаване на мистериозната болест. Преди смъртта си Гари можел да движи само устните си.
Жертвите на фибродисплазията живеят в постоянен страх от нараняване и трябва много да се пазят. При всяко нараняване или счупване травмираната тъкан бързо се възстановява, но вместо меки тъкани нараненото място обраства с кост. Възпалените места в тялото също са подложени на “репарация” чрез вкостеняване.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб