Маточина

Melissa officinalis Lamiaceae  (сем. Устоцветни)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата

Отглеждане

Лечебната маточина е устойчиво многогодишно растение, което е свързано с близките си родственици – видовете мента. Образува гъсти туфи от стъбла, стигащи 80 см на височина, и овални, назъбени зелени листа. Дребните цветове са бледожълти и силно предпочитани от пчелите. Струва си да отглеждате растението дори само заради аромата му, а съществуват и някои форми, които са декоративни и атрактивни.

Сортове и видове Обикновената лечебна маточина има свеж лимонов аромат, но някои нейни разновидности са по-различни, като например „Lime Balm“, която е с дъх на зелен лимон. Съществуват и две цветни разновидности: „Variegata“ е изпъстрена със златисто, a „All Gold“ образува напълно златни листа през пролетта. Дребният сорт „Compacta“ е добро почвопокривно растение, което стига на височина до 10-15 см и не цъфти.

Местоположение –  Маточината се нуждае от слънце или от частична сянка и от добре дренирана, но влажна почва. Златистите форми изгарят на пряка слънчева светлина. Растението се развива отлично и в саксии.

Размножаване – Лесно се размножава чрез семена, резници или разделяне на корените през пролетта и есента. Сортовете израстват и от леторасли, взети от върха, които лесно се вкореняват.

Грижи – Ако не желаете странични израстъци или искате да се образуват нови листа, изрязвайте растенията изцяло. Подкастряйте редовно „All Gold“, за да съхраните златистия му цвят. Премахвайте зелените леторасли от „All Gold“ и „Variegata“.

Болести и вредители – Растенията страдат от брашнеста мана, особено при условия на засушаване.

Събиране и съхранение – Събирайте пресните листа, когато ви потрябват. За да ги изсушите, срежете растението до 7,5 см, когато росата се е вдигнала, вържете стъблата на малки букети и ги закачете с листата надолу в проветриво помещение, далеч от пряка слънчева светлина. Оронете сушените листа и ги съхранявайте в херметически затварящи се кутии на хладно място.

Употреба в медицината

Melissa officinalis. Лечебната маточина притежава умерен седативен и подобряващ настроението ефект и се използва при проблеми със съня, безпокойство, тревожност и депресия. Подходяща е и за гастро-чревни заболявания и помага при газове в червата, спазми и повръщане, особено ако са провокирани от стрес и напрежение. Съвременни научни изследвания са установили, че билката има антивирусни свойства и приготвени от нея препарати с локално приложение се справят с херпеси, причинени от вируси.

Растението не се препоръчва при бременност или кърмене, освен ако не е назначено от лекар или специалист билкар.

Употреба в кулинарията

Маточината подхожда на храни, които изискват лимон за овкусяване. Използвайте листата за чай, салати, плодови ястия, вина и охладени летни питиета, както и за плънки за пиле и риба.

Любопитно:

Лечебната маточина мирише на сладък лимон и е съставка на билкови чайове, на вина и ликьори, както и на много одеколони. С шепа листа, които съдържат етерично масло, в миналото са полирали дървените мебели.

Маточината се свързва с пчелите, защото в древногръцката митология нимфата Мелиса веднъж скрила Зевс от баща му Кронос и го хранела с мляко и мед. Веднага щом Зевс станал върховен бог и повелител на Олимп, той я превърнал в царица на пчелите.

 

 

 

Оценете статията
Оценка 2.5 от 2 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.