Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Киселец

Rumex spp. Polygonaceae (сем. Лападови)

 

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата (на киселеца), корените (на къдравия лапад)

Отглеждане

Киселецът се появява рано през годината и е подходящ за зимни салати. Три вида се отглеждат с кулинарни цели и са устойчиви многогодишни растения. Киселецът (R. acetosa) образува туфа от дълги до 15 см листа. През ранното лято върху тънките цветоносни стъбла се появяват съцветия с дребни, червеникави цветове, след което и твърди капсули със семена.

Щитовидният лапад (R. scutatus) е нискорастящо почвопокривно растение с дребни, овални до копиевидни листа и ситни червено-зелени плодове, развиващи се върху стъбла, високи 30 см. Червеният киселец (R. sanguineus var. sanguineus) притежава интересни ярко зелени листа с червени жилки. Става по-вкусен, ако се отглежда при по-топли условия като листна салатна култура.

Сортове и видове:

Нецъфтящият R. acetosa „Profusion“ образува нови листа почти целогодишно. R. scutatus „Silver Shield“ е с листа със сребристи жилки.

Местоположение – Киселецът се нуждае от богата, влажна почва и от слънце или частична сянка.

Размножаване – Засявайте семената на различните видове през пролетта. Те покълват в рамките на 14 дни. Сортовете се размножават чрез разделяне на корените през пролетта.

Грижи – Щитовидният лапад бързо завзема пространство и за да го контролирате, го режете редовно, като по този начин ще си набавяте и млади листа. Почиствайте цъфтящите стъбла, за да спрете саморазмножаването му и за да удължите вегетативното развитие.

Болести и вредители  – Не са от съществено значение.

Събиране и съхранение – Събирайте пресните листа през целия сезон на вегетация. Растението не е подходящо за сушене, но става за замразяване.

Употреба в кулинарията

Подобните на спанак листа са много вкусни, ако са обрани млади и крехки. Готвят се за кратко, за да съхранят вкуса си. Ако ги ползвате сурови, изберете само най-младите. Пюре от варен киселец се съчетава отлично с риба, яйца, свинско и телешко месо. Освен това киселините в растението служат за омекотяване на месото.

Любопитно:

Козята брада (Rumex acetosella) и други видове лапад и киселец притежават силно изразени диуретични свойства и в народната медицина се приемали за прочистване през пролетта. Сокът или запарката от пресните листа са се използвали за понижаване на температурата. Козята брада е съставка на билковия препарат „EssiacTea“, основан на лек от народната медицина на северноамериканските индианци. Все още няма научни доказателства в подкрепа на имуностимулиращите му свойства, но чаят се употребява от 20-те години на XX век от пациенти, болни от рак, а напоследък се прилага и при страдащи от HIV и диабет.

Къдравият лапад (Rumex crispus) е близък родственик на киселеца. Използва се при хронични кожни и артритни проблеми. Билкарите смятат, че подобни оплаквания се дължат на натрупване на токсини в организма, а коренът на къдравия лапад се справя с тях, като подсилва детоксикиращите способности на черния дроб и увеличава отделянето на токсини от червата в резултат на лекото си лаксативно действие.

Киселецът се отглежда лесно и свежият му лимонов вкус е доста интересен на салата, в супа и фритата. Крайводният лапад е наречен от Плиний „herba brittanica“ и може и да не е предпочитан от кулинарите, но е излекувал армията на Юлий Цезар от скорбут.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Киселец

  1. Венета Стефанова каза:

    Здравейте, интересувам се дали знаете от къд емога да поръчвам семена от Rumex acetosella?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *