Защо киселинното рН разболява, или още за баланса, който дарява здраве?

С изследване на течностите в организма според водородния им показател (рН) се вижда дали иначе здравият човек има нарушение, което скоро ще го разболее

ph-scale

Известното на всички рН не дава точна диагноза, но подсказва какво е нарушението.

Колкото по-кисел е организмът, колкото повече положителни йони има, толкова е по-задръстен с токсини. Така е станал и податлив на бактерии, вируси и инфекции.

Обратно – колкото течностите са по-алкални, с повече отрицателни йони, толкова по-здрав и чист е човекът.

Всяка храна, напитка, дори въздухът си има свое рН. За добра кондипия на тялото му е нужна по-алкална среда. Това е същата теория, която всички знаят за здравословното хранене и начин на живот, но поднесена като химическа реакция. Ако години наред се ядат продукти с ниско рН, тялото в един момент спира да се детоксикира и става мишена за зарази и болести като диабет и рак. А в алкална среда с високо рН бацилите умират.

Влияние има и питейната вода. Чешмяната е с ниско рН. Минералната варира според извора, но при всички положения е алкализирана. Трапезните води са с близко до неутралното рН.

Въздухът също влияе на киселинността на организма. Планинските преходи и дишането на кислород за по-дълго време имат добър ефект върху баланса на рН. Разбира се, 2 дена на чист въздух не могат да компенсират годините тровене с лоша храна, алкохол и цигари.

Що е то и кога сме в нормата?

РН е съотношението между положително (киселинни) и отрицателно (алкални) заредените йони на водорода в разтвора. Скалата варира от 0 до 14. Идеалът е неутрално рН – 7. Ако разтворът е с по-ниско рН, той е киселинен, а ако е с по-високо – алкален.

Различните течности са с различно рН. Най-добре то се отчита по кръвта. Тя има изключително малка
„златна среда“ – от 7,35 до 7,45. Стойности под 7,25 са критични и човек лесно се разболява. Ако падне под 7, става опасно.

РН е по-ниско в урината, понеже тя събира всякакви отпадъци. Стойностите варират през деня. Сутрин трябва да е 6-6,5, като се мери не първата, а втората урина. През нощта организмът е преработвал веществата и е изхвърлил ненужните. Затова се смята, че сутрин човек е по-токсичен, по-киселинен. Най-високо е рН на урината вечер. Тогава то трябва да е 6,5-7 при здрав човек.

Но стойностите се влияят и от храната, дали си пил кафе, алкохол, дали си пушил, дали си бил под стрес, дали си се наспал.

В аптеките се продават лентички за мерене на рН на слюнката и урината. Те имат лакмус, който сменя цвета си, и скала за баланса. Най-яркото жълто е за нездравословно състояние. Колкото по-зелена става лентичката, толкова по-добре.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *