Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Калина

Viburnum opulus, V. prunifolium Caprifoliaceae (сем. Бъзови)

 

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Кората на стъблото (V. opulus); кората на стъблото и корените (V. prunifolium)

Отглеждане

Червената калина (Viburnum opulus) е устойчив широколистен храст, висок от до 4 м, с листа, наподобяващи тези на лозата, които стават червени през есента. Късно напролет се появяват плоски съцветия с бели цветове, които постепенно преминават в яркочервени костилкови плодове, които са отровни. Този декоративен храст се отглежда лесно и е предпочитан в градините и парковете заради целогодишната си красота.

Черната калина (V. prunifolium) е разперен широколистен храст или малко дърво, стигащо до 5 м на височина. Има овални листа и плоски дантелени съцветия с червеникави пъпки, от които се образуват бели цветове през пролетта, а през есента се появяват черни плодове.

Друг вид калина е американската У. opulus var. americanum syn. V. trilobum. Всички разновидности имат отровни плодове!

Сортове и видове:

Съществуват много декоративни разновидности на V. opulus, включително сортовете „Roseum“ syn. „Sterile“, с кръгли съцветия; „Notcutt’s Variety“ с прекрасни листа през есента и едри червени плодове; „Хаnthocarpum“ с прозрачни златисти плодове и „Compactum“, който е гъст и бавнорастящ.

Местоположение – Калината се нуждае от слънце или частична сянка и от добре дренирана почва. През есента става по- красива, ако е на слънчево и сухо място.

Размножаване – Видовете лесно се отглеждат от семена. Сортовете могат да се размножават чрез зелени резници през пролетта.

Грижи – Подрязвайте рано напролет, като отстранявате старите и криви разклонения от основата.

Болести и вредители – Калината страда от гъба припънка и от листни петна. Бръмбарите (Pyrrhalta viburni) могат да унищожат листата и да останат само жилките.

Събиране и съхранение – Обелете външния слой на кората на ивици и я изсушете.

Употреба в медицината

Калината е популярен градински храст, отглеждан заради красотата си – с ароматни цветове през пролетта, с красиви есенни листа и плодове. Два от видовете намират приложение в медицината – ценена е кората им, използвана като мускулен релаксант.

Viburnum opulus. Използвани части: кората. Тя помага при мускулно напрежение и отпуска мускулите след усилена или продължителна физическа дейност. Прилага се и при напрежение и спазми в храносмилателната система и облекчава лошо храносмилане и колики. Особено полезна е при менструални проблеми и такива, свързани с менопаузата. Свойствата й да отпуска мускулите облекчават спазмите и дискомфорта по време на цикъл и благодарение на леко адстрингентните и изсушаващи качества на кората тя повлиява обилното кървене по време на менструация или нередовния цикъл по време на менопауза. Viburnum prunifolium се използва по сходен начин.

Билката не се препоръчва при бременност или кърмене, освен ако не е назначена от лекар или специалист билкар.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *