Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Заплахата Интернет: Орган, който не се използва – атрофира!

Продължителното пребиваване във виртуалния свят ограничава умственото развитие и предразполага към депресия и психически разстройства

интернет

„Как мина сватбата?“, питат младоженката след тържеството. „Уайфайът беше чудесен“, отговаря тя сияеща. Това е анекдот, но той до голяма степен отразява реалната картина на нашето съвремие. Дори на партита и купони хората често забиват глави в своите смартфони. Милиони по света не могат да си представят своя живот без интернет, мобилен телефон, айпад, таблет и други високотехнологични джаджи. Активното използване на съвременните технически средства действа като наркотик – най-напред се стимулира маниакална възбуда, след което идват фазите на депресия, предупреждават експертите. Според проучванията средностатистическият американски тийнейджър изпраща месечно два пъти повече е семеен в сравнение с 2007 година. Многобройни изследвания доказват, че прекомерното използване на интернет технологии ограничава умственото развитие и дори може да доведе до депресия и психически разстройства. Установено е, че потребителите на смартфони в очакване на позвъняване чувстват илюзорна вибрация, мислейки, че някой им звъни или са получили съобщение.

В Германия книгата на проф. д-р Манфред Спицер „Цифрово слабоумие. Как лишаваме от разум себе си и своите деца“ се превърна в бестселър. Авторът, който се смята за един от най-големите познавачи на човешкия мозък, пише: „От проведените изследвания можем да направим следния извод – компютърът е необходим за обучението, колкото велосипедът за плуването или рентгеновият апарат за премерване на обувки.“ Дигиталните технологии ни спестяват умствената работа. А както е известно, орган, който не влиза в действие, атрофира. Неизползваните връзки между невроните и мозъка отслабват. И това става именно в главата на зависимия от интернет човек.

Мнението на германския учен подкрепят американски експерти от Колумбийския университет в Ню Йорк. Те доказват, че хората, които често ползват услугите на търсачката Гугъл и електронната енциклопедия Уикипедия, не запомнят необходимата им информация, а само сайтовете, в които могат да я открият. Друг е въпросът, че Мрежата е източник на голямо количество недостоверна информация и за да можеш да разграничиш вярната от невярната, са необходими знания, които се добиват по традиционните начини на обучение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *