Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гинко

Ginkgo biloba Ginkgoaceae (сем. Гинкови)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Гинко билоба

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Плодовете, листата

Гинкото е прекрасно дърво за парковете, но за повечето градини е прекалено голямо.

Отглеждане

Гинко е устойчиво широколистно растение с ветрилообразни листа, които стават светложълти през есента. Нужни са му около 20 години, за да достигне зрялост, като мъжките реси и женските цветове са на отделни растения. Женските образуват неприятно миришещи, подобни на сливи плодове, съдържащи ядивни семена с размерите на бадеми, високоценени в Япония и Китай. Дърветата са декоративни, бавнорастящи и с дълъг живот. За ограничени пространства избирайте тесните и изправени форми или дребните сортове, които могат да се отгледат и в контейнери. Сортове и видове Сортовете с малки корони „Princeton Sentry“ и „Autumn Gold“ са отлични мъжки екземпляри. Дребните форми включват „Chi Chi“ и „Jade Butterflies“. Съществуват плачещи и цветни форми.

Местоположение – Гинко се нуждае от слънце и добре дренирана, плодородна почва. Понася замърсения въздух и често се засажда в големите градове.

Размножаване – Засявайте семената веднага щом узреят. Сортовете се размножават единствено чрез присаждане през зимата или чрез полузрели резници през лятото. Ако искате да получите плодове, засейте едно мъжко с едно или повече женски дървета.

Грижи – Растенията изискват лека резитба, но може да им се придаде форма в късната зима, когато все още са в покой.

Болести и вредители –  Гинко билоба е безпроблемно растение.

Събиране и съхранение – Събирайте зрелите плодове, когато опадат и извадете семената им. Понеже в листата има ниски концентрации на активни вещества и те се нуждаят от специална обработка, добиването на екстракт в домашни условия не е възможно.

Употреба в медицината

Ginkgo biloba. Използвани части: листата. Проучвания са установили доста фармакологични свойства на листата на растението, включително и ролята му на мощен антиоксидант и противовъзпалително средство, способно да стимулира кръвообращението. Освен това предпазва клетките в организма. Тези качества на гинко билоба обясняват употребата му при редица състояния като влошаване на паметта и понижена концентрация с напредване на възрастта, както и за лечението и профилактиката на симптоми при определени видове деменция, включително и при болестта на Алцхаймер.

Клинични изследвания сочат, че растението помага при проблеми с кръвообращението като мускулни болки, при които ограниченият достъп на кръв до даден участък в крака причинява изтръпване, болка и спазми, както и при синдрома на Рейно, където е налице нарушено кръвоснабдяване на ръцете и краката. Допълнителни клинични експерименти установяват и ползата от гинко при световъртеж, шум в ушите, астма и предменструален синдром.

Не се препоръчва при бременност или кърмене, освен ако не е назначено от лекар или специалист билкар.

Любопитно:

Гинко е сред най-старите оцелели дървесни видове и датира от периодите на юра и триас, преди еволюцията на цъфтящите растения. Няма близки родствени видове и рядко се среща в диворастящо състояние, но сега се култивира по целия свят. Пренесен е в Европа през 1725 г.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *