Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ванилия

Vanilla planifolia Orchidaceae (сем. Салепови)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Плодовете (шушулките)

Отглеждане

Ванилията е вечнозелено тропично растение от вида на орхидеите с дебели, катерливи стъбла и месести, издължени и заострени листа, дълги 8-25 см. Едно след друго по стъблата се появяват бледи, зеленикавобели ароматни цветове с диаметър 5 см.

Сортове и видове:

Съществува вариетет с неравномерни жълто-зелени ивици по листата и стъблата – V. planifolia „Variegata“. Тя е подходяща като красиво катерливо растение по стените на оранжериите.

Местоположение – Ванилията се нуждае от добро дрениране, висока влажност на почвата и въздуха, частична сянка и минимални зимни температури от 15 °С. Продава се специална почва, обогатена с начупени кори от орхидеи, защото тези растения не се развиват в обикновена пръст или в компост.

Размножаване – Отрежете участък от стъблото с 1-2 пъпки и няколко въздушни корена. Сложете ги в сандъче с перлит или мъх сфагнум в камера за покълване при температура 25-30 °С докато се развият нови корени.

Грижи – При ниски температури поливайте растенията рядко и следете водата да се оттича свободно. По време на вегетацията ги отглеждайте на топло място с висока влажност на въздуха.

Болести и вредители – Ванилията страда от кореново гниене, напада се от щитоносни въшки и от Pseudococcus, когато се отглежда в оранжерии.

Събиране и съхранение – Шушулките се берат, щом се развият напълно, но са все още зелени. Те се попарват, преди да се подложат на ферментация и да се изсушат. Дръжте ги на тъмно в херметически затварящи се кутии и ги използвайте в рамките на три месеца.

Употреба в кулинарията

Ванилията е съставка на кремове, сладоледи, кисели млека, десертни сосове, сладки, торти и бисквити. Тя придава неустоим вкус на рибни ястия и печени плодове. След като отворите шушулката и употребите семената, сложете остатъците в буркан със захар и използвайте за печива. В промишлеността растението се прилага в парфюмерията, за ароматизиране на домакински продукти, свещи, освежители за въздух, за безалкохолни напитки и ликьори.

Любопитно:

Семейството на орхидеите е най-голямото от цъфтящите растения на Земята, но само няколко вида са с важно кулинарно или медицинско приложение. Ванилията е водеща сред тях, понеже вкусът й е ценен в целия свят. Растението изисква усилен труд, тъй като всяка шушулка се образува след ръчното опрашване на едно-единствено цвете.

Ванилията произхожда от Мексико, където се е използвала за овкусяване на напитката на ацтеките „chocolatl“ – пенливо питие като шоколада, подправено с люти чушки чили и поднасяно на елитните касти.

Подправката е пренесена в Европа от испанците и по време на колонизацията възникнали плантации в различни части на тропиците.

Лианите се развивали добре, но не образували шушулки и едва през 1841 г. била открита техниката на ръчно опрашване от едно 12-годишно момче – робът Едмонд Албиус от остров Реюнион. Ръчното опрашване е необходимо, понеже цветовете на растението се опрашват единствено от пчелата мелипона, която не живее в районите, където се отглежда ванилия. Процедурата е прецизна и се извършва ежедневно в плантациите с ванилия, предимно от деца и жени.

Когато се опраши, всеки цвят развива продълговата, висяща шушулка, която узрява за 5-6 седмици.

След като се прибере реколтата, тя преминава през сложен процес на ферментация за около б месеца. За производството на ванилов екстракт съществува и по-бърз процес (от 40 дни), при който се получават шушулки с по-ниско качество.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *