Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бор

Pinusspp. Pinaceae (сем. Борови)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Етеричното масло

Отглеждане

Клекът (Pinus mugo) и белият бор (P. sylvestris) – широко разпространени видове в Европа и Азия, са устойчиви, вечнозелени растения с двойки от дълги, игловидни листа и яйцевидни кафяви шишарки с дължина около 5 см. Клекът е нискорастящ, често храстовиден, и рядко надвишава 3,5 м. Белият бор е високо дърво (достига 15-30 м). Повечето борови дървета не харесват сянката и мръсния въздух, но някои понасят бедна почва и се развиват по крайбре¬жието на морето, като са идеална бариера за ветровете.

Сортове и видове:

Съществуват различни видове клек, които са ниски и храстовидни, затова са по-подходящи за градини с ограничени размери. Подобни сортове са „Mops“, който е бавнорастящ, гъст и заоблен и стига едва до 1,5 м височина. От белия бор се отглеждат декоративни, по-дребни сортове като „Gold Coin“, стигащ до 2 м, с яркозлатисти листа, и „Watereri“ syn. „Nana“ – дребен и изправен сорт, висок до 4 м.

Местоположение – Боровете обичат слънце и добре отводнена, неутрална до кисела почва.

Размножаване – Засявайте семената през пролетта (за видовете) или използвайте присадки за сортовете през късната зима. Клекът се размножава чрез отводи, ако има нискорастящи клони.

Грижи – Не се изискват резитби.

Болести и вредители – Боровите растения са податливи на гъби припънки. Листата се засягат от листни въшки и ларви на насекоми.

Събиране и съхранение – Листата и младите клонки се събират по време на вегетацията и се дестилират за добив на етерично масло, което се влага в различни видове кремове, гелове и препарати за инхалации.

Употреба в медицината

Pinus mugo. Използвани части: етеричното масло.; Pinus sylvestris. Използвани части: етеричното масло. Различните видове борове се употребяват в медицината от векове. Те са богати на смолисти вещества и на камфорови летливи масла, включително и на пинен, които са силно антисептични и стимулиращи. Боровото масло, добито от игличките на Р. mugo и P. sylvatica, е особено популярно в масажните кремове за мускулна скованост и ревматизъм и в инхалациите и кремовете за мазане на гърдите при бронхиален секрет. Етеричното масло от P. mugo е известно като пумилио и се използва за лечение на респираторни инфекции и бронхиален секрет. Боровите масла могат да причинят алергични реакции при някои хора.

За безопасната им и правилна употреба се консултирайте с лекар или със специалист билкар. Маслата не се препоръчват при бременност или кърмене.

Употреба в дома

Боровите масла се използват в парфюмерията, в продуктите за баня, в лосионите за коса, в перилните и дезинфекциращите препарати.

Любопитно:

Свежият аромат на боровете от векове се асоциира със здраве и добра хигиена и все още се използва в съвременните домакински препарати за почистване. По тази причина заведенията за възстановяване след заболявания традиционно са се разполагали сред борови гори в планината, където пациентите вдишвали ароматния въздух.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *