Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Състоянието на червата влияе на настроението ни!

Червата произвеждат 95% серотонин (хормона, кой­то регулира много мозъчни функции, включително съня и настроението). Следовател­но, когато стомахът ви не е в ред, той споделя с мозъка, че е нещастен“ и така изпадате в мрачно настроение и губите здравия си сън.

черва, стомах, стомашни проблеми,

Червата не са само част от системата, която прера­ботва храната ви. Те играят важна роля в още няколко „постановки“ от живота, кол­кото и изненадващо да зву­чи – влияят на настроението, имунната система, паметта, апетита, интуицията, съня и дори на здравината на костите ви. Ето как точно става това и как може да засилите изклю­чителните им способности, за да запазят здравето ви в бъдеще.

 

Рафинерия за гориво

„Облизали“ чинията с вкус­ното ястие, едва ли мислите след това какво става с него. И с право – то е заситило глада ви, но това е само началото. Работата на стомаха тепър­ва започва. Необходими са от 9 часа до 1-2 денонощия, за да бъде храната напълно преработена. През това време тънките черва ще я смелят на миниатюрни частички, ко­ито фината им лигавица ще може да поеме, и така цен­ните хранителни вещества, които зареждат с жизнено­важно „гориво“всяка клетка на организма, ще преминат в кръвоносната система. Долната част на тънките черва ще „изцеди“ водата, останала от храната, и ще я изпрати в дебелото черво, което ще я пренасочи към кръвообраще­нието, за да поддържа хидратацията на организма. Целият този на пръв поглед хармоничен процес на хра­носмилането зависи от фи­ното изпълнение на пореди­ца от мускулни контракции, биохимични секреции и електросигнали по целия хра­носмилателен тракт, дълъг около 9 метра. Вие можете да помогнете на организма си в нелеката задача за преработка на храната с начина, по който се храните.

Ето някои основни тактики.

 

  • Следвайте ритъма на храносмилането

Бързото лапане и преглъща­не на големи хапки е в пълен асинхрон с приятното изжи­вяване. Храненето не е със­тезание, а едно от големите удоволствия в живота – дайте си време да му се насладите по всички начини. Първо вкусете ястието със сетивата си – на вид, после на мирис, и така ще дадете старт на доброто храносмилане, преди да сте сложили първата хапка в устата си. Мозъкът ви ще изпрати сигнали на слюн­чените жлези и стомаха да за­почнат да отделят химически вещества, които ще спомо­гнат за лесната преработка на храната. Дъвчете добре, за да облекчите задачата на червата да я раздробят. Яжте бавно, за да не поемате много въздух, който предизвиква газове и подуване на стомаха и оттам – общ дискомфорт и раздраз­нение, защото мозъкът има способността да си „връща“ на лакомото тяло.

 

  • Хранете „квартирантите“ в стомаха си

Полезните чревни бактерии, които населяват стомашната флора, обичат фибри – вид трудносмилаеми въглехи­драти, които са основният им източник на хранене. За да задоволите апетита им, хапвайте обилно плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти като овес, ечемик, жито, трици, черно брашно, царевица. Фибрите ще ви се отблагодарят с добро хра­носмилане. Задачата им е да проправят пътя на храната през стомашно-чревния тракт и да улеснят изхвърлянето на ненужните елементи в края на веригата.

Препоръката на диетолозите е жените да хапват по 20 г фибри дневно, а мъжете – по 30 г, но и предупреждават да се стигне до това количество постепенно. Бързото увели­чаване на приема на тези поч­ти несмилаеми въглехидрати може да предизвика газове и подуване на стомаха.

 

  • Съобразявайте се с не­приятелите му

Дори най-фино смазаната машина може да проскърца, ако не се съобразявате с осо­беностите й. Затова трябва да избягвате храни, които при­чиняват стомашно-чревни проблеми. Обичайните за­подозрени за образуване на неприятните киселини и парене след хранене са пи­кантните, мазните и киселите храни; газираните и кофеи-новите напитки; шоколадът; различните видове лукови растения.

Доказаните виновници за образуване на газове в сто­маха са бобовите и луковите култури,кръстоцветните зе­ленчуци като карфиол, зеле и репички. Тези зеленчуци са богати на жизненоважни хранителни вещества, затова не ги изключвайте напълно от менюто си, но просто ги прие­майте в малки количества.

 

  • Облекчете натоварването

Хората с наднормено тегло страдат по-често от гастро-интестинални проблеми. Независимо обаче колко ки­лограма тежите, редовните физически упражнения са полезни за доброто храносми­лане. Изследване, проведено в САЩ, показало, че колкото по-активен двигателен седми­чен режим следваме, толкова по-малко стомашно-чревни проблеми имаме.

 

Цифри и факти за червата

Общата им дължина е около 920 см, най-широка­та им част е около 3,3 см в диаметър, а най-тясна­та – колкото палец. Имат своя нервна систе­ма – мрежа от 100 млн. неврона, разположени по стените на тънките черва, които придвиж­ват храната през хра­носмилателния тракт, регулират поемането на хранителните вещества и помагат за насочване­то на имунната защита на организма. В тях са разположени 3/4 от имунните клетки на цялото тяло.

 

 

 

Бързо решение на стомашните проблеми, подутия корем и киселините с “Гастромакс”

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *