Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7-дневна програма за по-стегнато тяло и по-остър ум

Поддържането на актив­на мозъчна дейност не става само с решаването на кръстословици. Физически­те упражнения подхранват нервните клетки с богата на кислород кръв и засилват производството на вещества, които подобряват паметта и умението да се концентрира­ме при решаване на пробле­ми. Ето една много ефикасна 7-дневна програма.

 затлъстяване, стегнато тяло, остслабване, здравословен режим, остър ум, бързо мислене

1-ви ден

Разходеше се сред природата

Учени от Мичиганския уни­верситет (САЩ) са установи­ли, че паметта и вниманието се изострят с 20%, когато хора­та се разхождат в парка вместо по улиците на града. Природ­ните гледки имат успокояващ ефект, позволяват на мозъка да възприеме по-успешно ин­формацията, която му се по­дава за обработка. Градската среда – шумен трафик, цветни реклами, билбордове и тълпи хора – изисква да й обърнете внимание и по този начин ви разсейва от вашите собстве­ни мисли. Същият ефект има и iPod устройството, затова оставете го у дома, за да сте по-спокойни и съсредоточе­ни и да можете по-добре да свършите дневните си задъл­жения.

2-ри ден

„Свържете“ се със сетивата си

Упражненията от тайчи отдавна са доказали, че подо­бряват баланса. Скорошно изследване на Харвардския университет (САЩ) обаче показва, че тайчи освен това може да защитава една област в мозъка, която отговаря за чувството за допир, а то се губи постепенно след 40-го-дишна възраст. Участници­те в експеримента – хора на възраст от 50 до 60 години, които практикували тайчи, имали остро чувство за допир на върховете на пръстите си, равняващо се на хора на по­ловината на техните години. Сетивността на пръстите по­мага в много случаи – от това да си вденете иглата, да не се изгорите от печката до това да се насладите на прегръдката на близък човек. Движенията при изпълнение на тайчи под­силват нервните пътища до пръстите на ръцете и краката, което е важно за сигурните ви движения и във всекидне­вието.

3-ти ден

Увеличете скоростта

Хора, които спринтират ре­довно по 3 минути, запомнят с 20% по-бързо нови думи от тези, които не правят това уп-ражнение. Спринтирането развива сърдечната дейност, която увеличава притока на кръв и към хипокампуса – об­ластта в мозъка, отговорна за умението да запомняме и да говорим. Изследване в Питс-бъргскияуниверситетустано-вило, че привържениците на спортове, свързани с аероб­ни упражнения, имат средно със 7% по-голям хипокампус от връстниците си, които са фенове на излежаването на дивана. Ако имаме малък хи­покампус, по-вероятно е даза-бравяме имена или насрочени срещи и ангажименти.

4-ти ден

Предизвикайте умение­то си да балансирате

Канадско проучване устано­вило, че възрастни хора, които практикували ходене с повди­гане на тежести и упражнения за баланс в продължение на 6 месеца, са повишили умения­та си да взимат решения почти с 13%. Например, докато пра­вите някое силово упражне­ние, повдигнете едновремен­но дясната си ръка и левия си крак, за да предизвикате способността си за координи­рани движения. „Комплекс­ните движения карат мозъка ви да работи по-усилено, като ангажират различни части от него“, обяснява невролог от Колумбийския университет в САЩ.

Предлагаме ви четири упраж­нения, които ще оформят ръ­цете, краката, гърба и корема ви, както и ще изострят ума ви. Правете комплекса три пъти, като повтаряте вся­ко упражнение по 10 пъти.

1.Балансирано повдигане на ръцете. Застанете прави с по една гиричка в ръка. Повдигнете десния крак, свит в коляното, до височината на таза, като в същото време вди­гате лявата си ръка напред и нагоре, докато мине зад главата ви. Свалете крака и ръката и направете упражне­нието с ляв крак и дясна ръка.

2.Балеринскапозиция. Заста­нете с разтворени крака, като държите гирички в ръцете си, дланите са обърнати напред. Сгънете коленете, като при­клекнете леко. Задръжте за малко и после се изправете, като в същото време вдигате гиричките нагоре към рамене­те си и се повдигате да стъпите на пръсти. Свалете ръцете, после петите и повторете.

З.Захват за координация.

Легнете по гръб с гиричка във всяка ръка, свита в лакътя и близо до гърдите. Краката са опънати, коремът – стегнат. Едновременно изпълнете следните движения: разтво­рете краката широко във фор­мата на буквата V, повдигнете главата и раменете си от пода и гиричките право нагоре над гърдите си. Върнете се обратно в изходна позиция, като едновременно събе­рете и краката. Повторете.

4.Щъркелова поза на един крак. Застанете прави, левият крак е около 30 см пред десния, ръцете с гирички покрай тя­лото, дланите навътре. Свийте коленете в напад, предното коляно под прав ъгъл с глезе­на, задното е по-леко сгънато.

Изправете се, като в същото време свивате лактите и пов­дигате гиричките до нивото на гърдите си, издърпвате дясното коляно напред и го свивате под прав ъгъл с пода. Балансирайте в тази поза, след това се върнете обратно в на­пад и свалете ръцете.

5-и ден

Подхвърляйте топка, докато ходите

Немски учени са установили, че възрастни хора, които си подхвърлят топка от едната ръка в другата или хвърлят и хващат с една ръка в про­дължение на 10 мин, показват по-добра концентрация при усвояването на ново. Изследо­вателите смятат, че внимание­то се изостря при физическите умения и така се повишават умствените способности.

6-и ден

Повторете ден 3-ти с някой приятел

Изследване показва, че жени­те с повече социални контак­ти са с 26% по-нисък риск за развитие на деменция. Освен това винаги е по-добре да пра­виш упражнения в тандем, както и да привлечеш още някой в правия път – така и ти не се отказваш, твърдят психолозите.

7-и ден

Повторете ден 4-ти със затворени очи

Без визуална помощ мозъкът ви трябва да използва други способи, които не са анга­жирани при упражненията с отворени очи. В нормалния случай е по-лесно, защото получава комбинирана ин­формация от крайниците и зрението и така координира движенията. Сега трябва да се адаптира към новата си­туация, но това предизвика­телство помага да се развие гъвкавостта му.

 

2-минутна гимнастика за паметта

Постоянно забравяте къде сте паркирали? Ди­шането през лявата ноз­дра може да ви помогне, твърдят индийски учени. Хора на възраст от 20 до 45 години, които практикуват тази йога техника, са с 16% по-силна пространствена памет, която се грижи за „навигацията“ ви сред паркинги и гаражи. Специ­алистите вярват, че има връзка между ноздрата, през която дишате, и об­ластта на мозъка, която контролира паметта. Струва си да опитате, лесно и бързо е: Внима­телно притиснете с десния палец дясната ноздра. Вдишайте и издишайте през лявата ноздра 27 пъти. Повта­ряйте упражнението до 4 пъти на ден.

 

 

ЙОГА СЛИМ е най-добрият начин да отложим старостта!

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *