Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Продължителното висене пред компютъра може да предизвика ерозия на роговицата

Всеки ден на работното място прекарвате по 7-8 часа пред компютъра

око У дома проверявате личната си поща, преглеждате профила си във фейсбук и предпочитаните новинарски сайтове, седите пред телевизора. Не се учудвайте, ако очите ви се зачервяват, започват да лютят, усещате напрежение и болка. Те се чувстват най-добре при дневна, слънчева светлина, а продължителният контакт с нефизиологичната светлина от компютърния монитор и тв екрана предизвиква зрителна и невромускулна умора. В резултат на това човек започва рядко да мига, слъзният му филм се изпарява, очите изсъхват и се получават ерозии на роговицата. Климатичните инсталации също допринасят за по-бързото изсъхване на очите.

Според изследванията в различни страни 50-90% от работещите с компютър имат подобни оплаквания. Очаква се през следващите години те да зачестят, тъй като нараства използването на всякакви електронни устройства – таблети, смартфони и т.н.

Не бива да неглижирате проблема. Офталмолозите предупреждават, че т.нар. компютърен синдром може да подсказва за началото на сериозни здравословни проблеми. А опитите за самолечение или отлагането на прегледа – да предизвикат нежелани усложнения и хронични заболявания.

При преглед специалистът ще установи дали е започнал да се развива възпалителен процес и дали имате рефракционни аномалии – далекогледство, късогледство, астигматизъм.

Продължителната работа на компютър в съчетание с некоригиран зрителен дефект може да доведе до сериозни заболявания. Ако лекарят отхвърли споменатите проблеми и се окаже, че страдате единствено от „сухи“ очи, диагнозата не бива да ви тревожи. Зад нея стои по-скоро състояние на зрителна умора, отколкото заболяване. Офталмолозите обикновено изписват т.нар. изкуствени сълзи -това са най-безобидните капки, които спокойно може да използвате продължително време. Те овлажняват и защитават очната повърхност.

За да се предпазите от компютърния зрителен синдром, трябва да разположите монитора под нивото на погледа си. Когато той е над него, взирането е по-голямо и очите са по-широко отворени. Това уморява клепачите и увеличава откритата площ с около 30%, което води до по-бързо изсъхване на слъзния филм. Мигането при работа с компютър и продължително четене намалява с около 70% от нормалната честота. По този начин се увеличава изпарението на сълзите. Необходимо е да се прави зрителна почивка – отклоняване на погледа в далечината през половин час за 1-2 минути. Разположете монитора на разстояние 50-60 см от очите. Вредните отблясъци може да намалите чрез антирефлексни очила. Ползвайте ги, за да предпазите очите от увреждане, съветват специалистите. Добро решение за намаляване на зрителната умора е редуването на различни дейности в офиса, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *