ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лесни правила за здраве пред компютъра

Постоянно взиране в екрана, обездвижване, лъчения и неудобна стойка

компютър Всеки, който работи на компютър, е изложен на риск да увреди здравето си и да изкриви гръбнака.

Очите страдат най-много. Освен отслабване на зрението и късогледство екранът причинява пресъхване на роговицата. Симптомите за това са зачервяване и парене.

Но преди година микробиолози от лондонския „Юнивърсити колидж“ доказаха, че клавиатурата на компютъра е 5 пъти по-мръсна от тоалетната чиния. Така към традиционните за компютърната ера вреди се добави и бактериалната инфекция.

За да се предпази, човек трябва да спазва няколко прости правила.

1. Нивото на очите да е по средата на монитора. В никакъв случай не вдигайте погледа, дори да четете текст в най-високата част. Ако част от зрителното поле излиза над рамката, това разфокусира и затруднява очите.

2. Главата да е изправена. Брадичката показва дали вратът е в правилно положение. Ако е успоредна на монитора, стойката е подходяща. Тя улеснява очите и не напряга врата и гръбнака.

3. Сгънете лактите на 90 градуса. Според учени това е оптималната позиция на ръцете при работа с компютър. Китките не трябва да са извити или напрегнати. Така не се изморявате при писане.

4. Отпуснете раменете. Напрягането или прегърбване-то води до схващания в стая с климатик.

5. Краката също се изморяват и напрягат от работата с компютър. Не отпускайте коленете. Бедрената кост трябва да е хоризонтална или съвсем леко наклонена.

6. Облегалката на стола да подпира кръста и да стига до върха на плешките.

7. Спрете и раздвижете очите. След дълго четене най-подходящото упражнение за отмора е последователно да гледате ту нещо далечно, ту нещо близко. Затворете за 30 секунди очи и после широко ги отворете за същия интервал. Повторете това 5-6 пъти. Погледнете нагоре, надолу, надясно и наляво, без да движите главата.

8. Почивайте на всеки час поне 15 минути, в които да сте далече от монитора.

9. Разкършвайте се. Направете 5-6 кръга с главата, преминете към раменете, после станете и направете няколко кръга с торса и навеждания, така че да пипнете върховете на обувките си.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *