Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето ги билките, които подобряват храносмилането

Здравословното ни състояние е в пряка връзка с начина на хранене

bilki-za-hranosmilane Важно е да доставяме на организма ценни вещества за неговите жизнени функции. Но при липса на добро храносмилане те не биха се усвоили пълноценно. Нарушенията в разграждането на храната могат да доведат до неприятни смущения в стомашно-чревния тракт, а също и до сериозни заболявания.

Някои природни средства подобряват храносмилането и помагат на организма по-лесно да усвои полезните вещества. Преди използването им се консултирайте с лекар.

Пробиотици. Тези т. нар. живи микроорганизми имат профилактично и терапевтично действие, подобрявайки вътрешния микробен баланс. В здравия организъм млечнокиселите бактерии участват в процесите на храносмилане и в имунната защита. Освен това действат антимикробно и потискат размножаването на вредните вещества. Киселото мляко е най-широко разпространеният у нас източник на пробиотици.

Женско биле. Екстракт от тази билка действа добре при киселини, тъй като намалява киселинното ниво в стомаха. Помага също при газове и подуване на корема, както и при по-сериозни проблеми на храносмилателната система, включително хроничен гастрит и язва. Употребата на женско биле не се препоръчва на бременни жени.

Лайка. Това лековито растение се използва при възпаления на храносмилателната система и за възстановяване на чревната бактериална флора. Има полезно действие при разстроен стомах, колики, гадене. Чай от лайка намалява спазмите и киселините.

Джинджифил. Ароматният корен притежава противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. Действа особено ефективно при усещане за гадене по време на пътуване. Прилага се профилактично срещу стомашни киселини. Джинджифилът се използва под формата на чай, прах, капсули и таблетки. Приема се в малки дози -1-3 г дневно.

Псилиум. Много полезни са влакната на растението. Те абсорбират водата в стомашно-чревния тракт и образуват плътен гел, който регулира чревната перисталтика. Интересно е, че помага както при стомашно разстройство, така и при запек. В случаите на диария фибрите на псилиума усвояват излишната вода в червата, изсушават хранителната маса и забавят нейния път. При запек гелът натрупва допълнителна маса, трие се в стените на червата и по този начин ускорява извеждането на изпражненията. Полезното растение може да се приема и под формата на семена. Фибри или семена се прибавят към вода, мляко или пресни сокове. Изключително важно е фибрите да се приемат с достатъчно количество течности защото имат свойството бързо да набъбват.

Артишок. Екстракт от листата на зеленчука действа отлично при лошо храносмилане. Помага при коремна болка, гадене, повръщане и газове. Активните съставки на растението стимулират чревната дейност и редуцират появата на запек. Артишокът е добро средство за профилактика на наднормено тегло, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Ето ги билките, които подобряват храносмилането

  1. Филката каза:

    Фибри или семена се прибавят към вода, мляко или пресни сокове. Изключително важно е фибрите да се приемат с достатъчно количество течности защото имат свойството бързо да набъбват.

    Много е неприятно да имаш запек…липса на фибри, натурал продукти и.т.н. Аз лично се доверих на Натуралакс като продукт, защото приятел ми го препоръча и сега съм типо топ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *