Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо хората днес са по-високи и по-дебели?

Хората стават по-високи, по-дебели и живеят по-дълго, отколкото когато и да е в историята

хората Според специалистите повечето от трансформациите, станали за този период, са отговор на организма на изменените условия – например подобреното хранене, здравеопазването и хигиената.

Ново изследване показва, че в развитите страни хората са станали по-високи, а най-високият среден ръст в света – 1,85 м, се наблюдава в Холандия. И макар че американците са най-високите в света в периода на Втората световна война (1,77 м), към края на XX век показателите на растеж намаляват.

Въпреки че средният ръст се увеличава в много страни, той не е равномерен. В някои държави, засегнати от болести, войни и други проблеми, средният ръст от време на време се снижава. Изследователите смятат, че негативните фактори като глада или епидемиите оказват влияние върху следващите поколения и се изискват около пет поколения, за да се преодолеят тези фактори. Според последни изследвания е установена взаимовръзка между ръста и качеството на живот. При това високите хора се възприемат като по-умни и по-влиятелни.

От 70-те години на XX век изследователите изучават динамиката на растеж на децата на майте и техните семейства, живеещи в Гватемала, Мексико и САЩ. Когато се преместят в Щатите, те стават с 11,4 см по-високи от връстниците си в Гватемала и Мексико. Но теглото им също се увеличава и те по-често страдат от затлъстяване.

В света се наблюдава и тенденция към увеличаване на теглото. Така през 2013 година 29 на сто от световното население страда от наднормено тегло или затлъстяване.

Въпросът защо хората стават по-дебели е предмет на научни спорове. Някои изследователи смятат, че причината е преяждането и липсата на физическа активност. Но съществува и теория, че роля играе генетиката, както и вируси, предизвикващи затлъстяване. Въпреки разпространеното мнение много изследвания намират връзка между наднорменото тегло и бедността.

Според някои специалисти тази тенденция е свързана с епигенетиката или наследствените изменения, които влияят върху това, как тялото запазва излишъкът от енергия от храната. Например, ако майка ви и баба ви са преживели трудни времена, това се предава на следващите поколения и когато настъпи по-спокоен период, тялото се опитва да съхрани допълнителна енергия във вид на мазнини, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *