Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разходки и добра храна свалят с 30% риска от деменция

Физическите упражнения също пазят мозъка

dementia Доскоро смятахме, че само сърцето има нужда от движение. Но се оказа, че то ангажира и мозъчните структури. Някои пациенти с напреднала деменция не могат дори да станат от стола и да направят сами две крачки. Така че движението е важно, но не и екстремните усилия.

Разходките 3 пъти седмично по половин час свалят риска от деменция със 17%. Като добавим и правилното хранене, спадът е с 30%. Менюто да включва повече риба, ядки, пресни зеленчуци и плодове, зехтин. Да се ограничат захарта, бялото брашно и животинските мазнини.

Високото кръвно е рисков фактор № 1

И наднорменото тегло застрашава интелекта, тъй като често е свързано с високо артериално налягане, висок холестерол и диабет, които съставляват т. нар. метаболитен синдром. А той е многократно по-голям рисков фактор за асимптомни инсулти от високите кръвно, кръвна захар и холестерол поотделно. Тези инсулти, наричани „неми“, имат симптоматика, но тя не е огнищна. Не водят до парализа на крайник или нарушен говор, а до бавно и постепенно снижение на интелекта до деменция. Ето защо е толкова важно да се пазим от високото кръвно налягане -над 140/90, и да го лекуваме още щом бъде установено. Професорът казва, че средовен прием на хапчета за кръвно, контрол на холестерола, достатъчно витамин В12 и отказ ог пушенето се избягват не само инсулти, но и болестта на Алцхаймер.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *