ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Витамин Е – колкото полезен, толкова и вреден – продължение

Какви са рисковете от предозиране с витамин Е?

witamin e
В. „Дейли мейл“ обаче цитира наскоро доклад на Центъра за изследване на рака „Фред Хътчинсън“ в Сиатъл, според който прекомерен прием на витамин Е и селен увеличава риска от рак на простатата със 17% и дори до 1 % при мъже с високи дози селен в организма. Изследването, започнало още през 2001 г., наблюдава около 35 000 мъже в САЩ и Канада, като целта първоначално е била да се намери връзка между приема на селен и витамин Е и риска от рак.

Учените отчитат положителния ефект на селена и на витамин Е за сърцето, съдовете и за подсилване на имунитета. Но те забелязват при продължителен прием на високи дози селен и витамин Е стръмно покачване на риска за рак на простатата. Френски учени изследват страничните ефекти от прием на 1000 мг витамин Е в продължение на няколко месеца. Откриват, че се стига до проблеми с коагулацията и дори до кръвоизливи при някои пациенти. Затова съветват приемът на този витамин да бъде спрян поне месец преди планова операция.

Витамин Е е от основно значение при хората с наднормено тегло според д-р Бриджит Хусин: „Противно на дългогодишното мнение, че мастната тъкан е просто „склад „, се оказа, че увеличаването й води до хронично възпаление-. А витамин Е е силен антиоксидант, тоест има мощен ефект против възпаления и подсилва имунитета“, казва докторката.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *