ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

17 хитрости за приготвяне на здравословна храна

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПИКАНТНИ СЪСТАВКИ – сос чили, препечен сусам, горчица, пармезан. По този начин ястията стават по-вкусни и без много калории.
готвене
ВКУСЪТ НА ПРЕПЕЧЕНИТЕ ЯДКИ И ПОДПРАВКИ Е ПО-НАСИТЕН. За ядките е достатъчно да се запекат в тиган на средно силен огън за 10-15 мин.

ДЕСЕРТИТЕ ЩЕ СТАНАТ ПО-ВКУСНИ, ако ги поръсите с настърган черен шоколад, твърдо сирене и натрошени ядки. Настърганите добавки лесно се посипват по цялата повърхност и е необходимо малко количество, за да добавите чудесен вкус и аромат към десерта.

МОЖЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ СОЕВО СИРЕНЕ (ТОФУ) като добавка към супи. Освен това то е прекрасна основа за сосове за паста и салати.

ЗАМЕНЕТЕ С ЯБЪЛКОВО ПЮРЕ 1/3 от необходимото количество масло и сметана в рецептите за сладкиши. Ако приготвяте шоколадов десерт, добавете същото количество пюре от сини сливи. Добър помощник за „олекотяване“ на десертите са пюретата от тиква и сладки картофи. Експериментирайте!

КОГАТО ИСКАТЕ ДА НАМАЛИТЕ КОЛИ ЧЕСТВОТО МАЗНИНА В РЕЦЕПТИТЕ, използвайте повече свежи зелени билки, люти и пикантни подправки, цитрусови сокове. Мазнината дава основна част от вкуса при ястията и отсъствието й трябва да се компенсира.

МОЖЕ ДА НАМАЛИТЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА МАЗНИНИ, като се сдобиете със специални прибори и уреди за готвене без мазнина.

ПРИГОТВЯЙТЕ СИ ДОМАШНИ БУЛЬОНИ ОТ МЕСО И ЗЕЛЕНЧУЦИ и ги съхранявайте във фризера във формички за лед. Освен че е здравословен, този начин пести и време.

ЗАПЕЧЕТЕ НА ТИГАН В НЯКОЛКО КАПКИ ЗЕХТИН нарязани на тънки ивици чушки, моркови, лук и други зеленчуци. Използвайте получения чипс като гарнитура, подправка или вместо салата.

ЗАДУШАВАЙТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ В МЕСЕН ИЛИ ЗЕЛЕНЧУКОВ БУЛЬОН вместо в мазнина. Добавете за вкус вино и плодов сок. В бульон може да готвите също ориз, кускус, макарони.

ДОБАВЯЙТЕ ОВЕСЕНИ И/ИЛИ ОРИЗОВИ ТРИЦИ в кексовете, палачинките и сладкишите – те придават необходимия обем и намаляват калоричността.

АКО ИСКАТЕ ДА НАСТЬРЖЕТЕ ОБЕЗМАСЛЕНО СИРЕНЕ, предварително го охладете добре – така настъргването ще е по-лесно.

АКО ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ СУПАТА ПО-ГЪСТА, добавете картофено пюре вместо сметана.

МОЖЕ ДА ЗАМЕНИТЕ ЯДКИТЕ В НЯКОИ ПЕЧИВА С ОВЕСЕНИ ЯДКИ – вкусът ще е не по-малко наситен.

В КАЧЕСТВОТО НА НАТУРАЛЕН ОЦВЕТИТЕЛ ЗА ЯСТИЯ използвайте яйчен белтък с малко куркума – цветът е наситеножълт.

АКО ОВАЛЯТЕ РИБАТА ИЛИ ПИЛЕШКОТО МЕСО В ОВЕСЕНИ ЯДКИ ИЛИ ЦАРЕВИЧНО БРАШНО, ще се получи хрупкава коричка.

ОТЛИЧЕН ВКУС НА ЯСТИЯТА ПРИДАВА НАСТЪРГАНАТА КОРА ОТ ЛИМОН И ПОРТОКАЛ. Но не забравяйте, че бялата част от корите може да остави горчив привкус, затова предварително я почистете.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *