ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Обездвижването може да причини плексит

Често хората, които работят на компютър, се оплакват от болки около дясната или лявата лопатка

плексит Обикновено лекарите дават диагноза плексит. Но така ли е и какво точно е плексит, обяснява кинезитерапевтът Борислав Чонгов.

Болките около лопатките не винаги са пексит

Диагнозата плексит се раздава с широка ръка от лекарите, често защото имат малко време за преглед, а трябва дълго да обясняват какво точно ни има. Така отклоняват и допълнителните въпроси. „Плекситът е възпаление на плексус брахиалис, който се намира в дълбочина на мишничната ямка, зад ключицата. Отпред се затваря от гръдните мускули, отзад от лопатката, външно от главата на мишничната кост, вътрешно от най-горните ребра“, обяснява Борислав Чонгов. Plexus от латински се превежда като „сплетение“ от нерви, идващи от шийния отдел, слизат надолу, обединяват се в плексуса, откъдето излизат нервите, които инервират цялата ръка. Звучи малко сложно, но в крайна сметка така е устроено тялото ни. Симптомите на истинския плексит са болка в областта на врата, рамото и задължително ръката, както и изтръпване на определени части от нея. Тези симптоми може да се усетят и при радикулит на някои от шийните нервни коренчета или неврит на някои от нервите, инервиращи ръката, което се доказва само при електромиогравско изследване.

Причината често е недостатъчно движение

Специалистът предупреждава, че причината за болките при хората, които работят на компютър по шест и повече часа на ден, е в недостатъчното движение. То води до дисбаланс на мускулатурата в шийно-раменната област, описан от проф. Владимир Янда като горен кръстосан синдром. Проявява се с повишен и понижен тонус на мускулите по диагонал на шията, погледнато странично и издаване на главата напред. Това води до неприятно усещане и болка в определени точки. Когато подобен мускулен дисбаланс продължи дълго (няколко години например), може да се стигне до радикулит, шийни дискови протрузии, прогресиращи в хернии, плексит. В това състояние на мускулен дисбаланс и провокиране на нервите, излизащи от гръбначния стълб, те стават много уязвими на пряко преохлаждане от течение, климатик, излизане без шал в зимно време. Тогава лесно се възпаляват, болките се увеличават, блокират движенията във врата, появява се болка или изтръпване на ръката, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *