ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ако имате проблеми със стомаха, вземете амарант!

Амарантът (Amaranthus) представлява вид едногодишно растение, близък родственик на срещащите се у нас различни видове щир или куча лобода, които растат най-вече като плевели.

Не е точно зърнена култура, защото те са технически треви, а амарантът, елдата, киноата и чиата не са такива. Могат да се нарекат псевдо-зърна, тъй като така се определят като не тревни видове, които се използват по същия начин, както и зърнените култури.

Той е богат на аминокиселини и има повече протеини от другите зърнени култури с около 16%. Затова е бил една от най-основните храни на ацтеките. Амарантът обикновено се добавя към други брашна с глутен. Можете да го купите в магазините за здравословни храни. Има леко пиперлив вкус. Обикновено се използват три вида: Amaranthus hypochondriacus, Amaranthus Cruentus и Amaranthus caudatus. 

Четири грама зърна от амарант осигуряват 100% от дневната нужда от протеин за възрастен. Хранителната стойност на 100 грама е 374 калории; 14,45 грама протеин; 6,5 грама мазнини; 15 грама фибри; 4,2 мг витамин С; 153 мг калций; 366 мг калий; 455 мг фосфор и 266 мг магнезий. Зърното не трябва да се накисва преди употреба.

Зърната се варят около 25 минути на не много висока температура. Може да се ползва за готвене вместо ориз. Също се смесва за чорби с леща, боб и всякакви зеленчукови.

Тези зърна се използват от хора, които имат глутенова непоносимост, тъй като не съдържат глутен. Вегетарианците също много го използват, заради доброто съдържание на протеини. Подобрява нормалното фнкциониране на черния ни дроб, защото съдържа аминокиселини, богати на сяра.

 

 

 

Най-полезни за стомаха са сините сливи!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *