Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ВАНАТЕКС / VANATEX

Съдържа валсартан, лактоза монохидрат, кроскармелоза натрий, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, свързващи компоненти, оцветители.

vanatex-80Предназначение

ВАНАТЕКС е медикамент, чийто прием предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и понижаване на артериалното налягане. Препоръчва се при високо артериално налягане, прекаран инфаркт до 10 дни от събитието и сърдечна недостатъчност.

Как се приема

Приемът на ВАНАТЕКС става изрично по лекарско указание! Лекуващият определя дозата и продължителността на приема в зависимост от заболяването и състоянието на пациента. Обикновено този медикамент се препоръчва за дълготрайна употреба.

При високо артериално налягане най-често се препоръчва еднократен дневен прием от 80 мг. Възможно е по преценка на лекаря единичната доза да се увеличава до 320 мг. В някои случаи се препоръчва едновременно с подходящ диуретик.

Ако се касае за наскоро прекаран инфаркт, ВАНАТЕКС може да осигури добро поддържащо лечение с нарастващи дози. То може да започне 12 часа след събитието с прием на минимални дози от 20 мг два пъти дневно. Нарастването през следващите седмици става плавно и обичайно спира до 160 мг два пъти дневно. Допустимо е паралелно с ВАНАТЕКС да бъде вземан и друг медикамент за сърдечно заболяване.

Когато ВАНАТЕКС трябва да осигури лечение на сърдечна недостатъчност, първоначалният прием е от 40 мг два пъти дневно. Постепенно дозата се увеличава до 160 мг два пъти дневно, в комбинация с други сърдечни медикаменти. При всички случаи таблетките се поемат с вода, препоръчително по едно и също време.

Възможни нежелани ефекти

ВАНАТЕКС може да причини копривна треска, отоци на лицето, езика и гърлото, затруднено дишане. Ако свързвате проявата на подобни симптоми с приема на медикамента, незабавно информирайте лекуващия.

В отделни случаи лекарственият продукт може да предизвика замайване и прилошаване, понижаване на артериалното налягане и отклонения във функционирането на бъбреците. Задълбочаването на този тип нежелани ефекти може да доведе до бъбречна недостатъчност. Алергичните реакции от типа на обриви и затруднено дишане също могат да се усложнят, ако бъдат подценени, и да причинят шок. Не са изключени световъртеж и припадъци, отоци по крайниците, слабост и постоянна умора. Сигнализирано е за коремни болки, гадене, диария, главоболие и кашлица.

Има данни за усложнения от типа на температурни състояния, морави обриви, болки в мускулите и ставите, крампи. При лабораторни изследвани се установяват отклонения в кръвната картина, свидетелстващи за опасност от анемия или болестни процеси в бъбреците и черния дроб.

Кога НЕ БИВА да се приема

Не вземайте този медикамент, ако имате алергия към някоя от съставките му.

ВАНАТЕКС не е подходящ за лечение на бременни и кърмачки. Не се прилага при деца и подрастващи под 18 години.

Не предприемайте лечение с ВАНАТЕКС, ако имате бъбречно или чернодробно увреждане, ако сте на диализа или наскоро ви е трансплантиран бъбрек, ако сте дехидратирани вследствие на повръщане или диария.

Взаимодействие с други медикаменти

Избягвайте паралелния прием на ВАНАТЕКС с някои диуретици, нестероидни противовъзпалителни, литий и медикаменти за повишаване нивото на калий в кръвта. Информирайте лекуващия за всеки медикамент, който приемате трайно или сте приемали наскоро поради друг здравословен проблем. Редно е да се избегнат ситуации, при които едновременният прием на два и повече лекарствени продукта променя интензивността на въздействието им във вреда на пациента.

_________

Усреднена цена в аптеките –  9 лв за опаковка от 28 таблетки х 80 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *