Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хипохондрията се лекува от психиатър с медикаменти

Сега съм на 34 години. От няколко месеца изпитвам непрекъснат страх, че мога да се разболея от нелечимо заболяване. Веднъж това е рак, втори път – множествена склероза, трети път ме присвива сърцето. Това на няколко пъти дори ме заведе в поликлиники, където дори си направих изследвания, но всичко да чукна на дърво се оказа наред. Въпреки това отново изпадам в паника, че ще умра. Сега пия успокоителни, въпреки че съм здрав. Това не е ли абсурд. Искам да попитам дали страдам хипохондрия и има ли лечение от нея?

Иван Вълков, Кърджали

Уважаеми г-н Вълков, вашият проблем наистина може да се нарече по този начин., но тъй като термина има гражданственост, медицината има друг термин, който описва вашето състояние. Терминът в случая обаче не е най-важното нещо. Наистина за вас е от по-голяма значение да разберете същността на проблема и как той може да се разреши. Очевидно е, че сте притеснителен човек загрижен за здравето си. Това ви кара да премисляте и анализирате информацията за заболяванията и да търсите върху себе си техните симптоми. Улавяйки ги започвате да търсите лечение, което не винаги е удачно и така се стига до увеличаване на стреса, че сте болен от неизлечима болест. На ниво функционалност на мозъка състоянието ви се характеризира с изчерпване на вещество на “здравия разум”, което е причина да сте подвластен на това състояние. Набавянето му ще доведе до подобрение на състоянието и изчезване на хипохондричните кризи. Сам разбирате защо няма да спомена конкретни медикаменти – това ще направи психиатърът, при който отидете за лечение.

Д-р Веселин Герев е психиатър, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел.: 0887/ 940-075.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *