Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пробиотиците помагат и при депресии

Пробиотиците се отразяват положително, оздравяващо при пациенти с психиатрични заболявания. Това се твърди в изследване, публикувано в научното издание Вiological Рsychiatry.

probioПробиотиците са микроорганизми, чийто прием е важен за работата на стомашно-чревния тракт, за състоянието на имунната система и цялостното функциониране на здравия организъм, коментират от medlinks.ru. Преобладаваща част от пробиотиците са бактерии, но има и микроорганизми от групата на дрождите.

Общиприетото мислене за пробиотиците свързва приложението им с приема на антибиотици. Обикновено при такова лечение се унищожават всички бактерии в боледуващия организъм, включигелно полезните. По тази причина лечението с антибиотици е последвано от възстановителни програми, богати на кисело-млечни продукти.

В последно време науката се ориентира към изследване на други въздействия, характерни за пробиотиците. Оказва се, че те влияят върху поведението на човека и това дава основание да се използва нов термин за назоваването им – психобиотици.
В цитираното изследване психобиотиците се описват като живи организми, чието потребление в определени количества оказва положителен ефект върху пациенти с психопроблеми. На първо място специалистите изучават положителното въздействие при лечение на депресия и тревожни разстройства. Стартовите изследвания са мотивирани от научно доказаните тези, че стресът променя микробиологичната характеристика на човешкия организъм.

Пробиотиците вече са били изследвани целево върху плъхове с депресивно поведение. Въвеждането на пробиотици в храненето им е дало положителни, оздравяващи резултати.

Тестовете със здрави доброволци потвърждават, че включването на кисело-млечни храни в менюто намалява нивото на стреса и подобрява самочувствието и настроението им.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *