Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 полезни храни, които съсипват зъбите

Всички знаем, че сладкото, газираното и енергийните напитки са много вредни за зъбите. Но списъкът с продуктите, които организмът ни с охота приема и са полезни, съдържа названията на истински агресори по отношение на зъбите.

polezni_hrani_1_03Ето кои са полезните храни, които съсипват зъбите ни: класация според medikforum.ru.

* Цитрусови. Съдържащият се в тях витамин С е необходим за баланса на колаген във венците. Ако обаче прекаляваме с портокали и грейпфрут, зъбният ни емайл със сигурност ще пострада. Най-вредни всъщност са лимоните и лаймът, но и портокаловият сок върши злини, като на всичкото отгоре той съдържа и много захар. Трябва да го пием задължително със сламка, за да ограничим въздействието му върху зъбите.

* Бадеми. Това са едни от най-полезните ядки, наситени с полезни мазнини и витамин Е. За жалост тези ядки са ужасно твърди; трябва да се хрупат, а това понякога завършва с наранен емайл или дори с разцепен зъб.

* Консерви. Прекрасна добавка към сандвича, но съдържат оцет, а някои и доста захар. Оцетът лишава зъбите от минералното покритие.

* Сушени плодове. Полезен десерт, но повечето са твърде сладки и парченца от тях винаги прилепват към зъбите. Това дава възможност там да се заселват бактерии и да предизвикват всякакви проблеми.

* Кафе. Наситено с полезни антиоксиданти, кафето оцветява зъбите и е една от причините за образуване на зъбен камък.

* Фъстъчено масло. Много популярна, вкусна храна, обогатяваща с растителни протеини . Приятната паста също зацапва скрити местенца в устната кухина и увеличава вероятността да развиете кариес.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *