СОБИКОР / SOBYCOR

Съдържа бисопрололов фумарат, микрокристална целулоза, нишестен натриев гликолат тип А, повидон, силициев диоксид, магнезиев стеарат в ядрото на таблетката – и хипромелоза, макрогол , титаниев диоксид , талк и оцветители в покритието.

sobyПредназначение

СОБИКОР е лекарствен продукт от групата на т.н. бета-блокери. Неговото предназначение е да забави сърдечния ритъм, като по този начин се осигурява по-пълноценно изпомпване на кръвта. Прилага се в случаи на хипертония, ангина пекторис и хронична сърдечна недостатъчност.

Как се приема

Таблетката СОБИКОР в съответна доза се приема сутрин с вода, без да се дъвче или стрива. Дозировката и продължителността на приема се определят от лекар, като са възможни корекции във времето. Не предприемайте самолечение!

Обичайната доза при хипертония и стенокардия е 10 мг дневно, като по преценка на лекуващия може да бъде намалена на 5 мг. Максималната дневна доза не бива да е по-голяма от 20 мг.

Приемът при сърдечна недостатъчност е по стандарт 1.25 мг през първата седмица от лечението, като се увеличава постъпателно: 2.5 и 3. 75 мг по една седмица, след което 5 и 7.5 мг по четири седмици – докато се достигне постоянната доза от 10 мг. При този здравословен проблем максималната дневна доза не бива да е по-висока от 10 мг.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент може да причини опасно забавяне на сърдечната дейност, а състоянието на сърдечна недостатъчност да се влоши.

Съобщавано е за стомашно-чревни проблеми: гадене и повръщане, диария или запек, дискомфорт и болки. В отделни случаи има оплаквания от главоболие и умора, рязко падане на кръвното налягане, замайване, влошаване на съня и депресия. При някои пациенти се наблюдава усещане на студ в крайниците.

Има данни за очни възпаления и смущения в слуха; алергични реакции от рода на сърбеж и обриви, задух и отоци. Достига се до халюцинации и припадъци, при контролни изследвания се установяват отклонения в кръвната картина. У отделни пациенти СОБИКОР причинява еректилна дисфункция.

По информация на производителя е съобщавано за активиране на псориазис и косопад.

При проява на някой от описаните симптоми в резултат на лечението със СОБИКОР е задължителна лекарската консултация, за да се избегнат по-тежки отклонения.

Кога НЕ БИВА да се приема

Медикаментът да не се прилага, ако пациентът е алергичен към някоя от съставките му.

СОБИКОР не се използва за лечение на деца и подрастващи.

Този лекарствен продукт не е подходящ при тумор на надбъбречната жлеза, метаболитна ацидоза, астма или белодробна недостатъчност. Необходима е преценка на кардиолог за безопасността на лечението с медикамента, ако пациентът има тежко сърдечно заболяване или проблеми с кръвообращението.

Специално следва да се преценят рисковете при потребители с диабет, бъбречни или чернодробни увреждания, заболявания на щитовидната жлеза и псориазис.

Приемът на СОБИКОР има значение за общото състояние на пациента, ако му предстои терапия срещу алергия или хирургична интервенция с анестезия.

СОБИКОР не се препоръчва на бременни и кърмачки.

Взаимодействие с други медикаменти

Внимателно да се прецени от специалист съвместимостта на СОБИКОР с други лекарства за високо кръвно налягане, ангина пекторис и за нормализация на сърдечния ритъм.

Необходимо е системно лекарско наблюдение върху пациент на СОБИКОР, ако той същевременно приема антидиабетни лекарства, анестетици, медикаменти за Паркинсон и глаукома, нестероидни противовъзпалителни, медикаменти за подобряване на кръвната циркулация, за профилактика и лечение на малария, антидепресанти. Контролът ще предотврати възможно нежелано усилване в действието на някой от медикаментите.
_
Усреднена цена в аптеките – 4 лв за опаковка от 30 таблетки х 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *