Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гладът удължава живота

При различни поводи се изказва становището, че оскъдното хранене забавя стареенето на организма

глад

Редица експерименти показват, че гладът действително удължава живота ни.

От години се правят диетични опити в цял свят. Учените морят с глад лабораторни мишки и се удивляват от получените резултати: старите индивиди се подмладяват пред очите им, излекуват се от старческите си болести – като рак и слабоумие, а продължителността на живота им се увеличава два пъти в сравнение с техните събратя, които се тъпчат до насита.

Но защо диетата върши такива чудеса? В какво се състои тайната на феномена на гладуването?

Според изследователите всички живи същества са снабдени с механизми, които им помагат да оцелеят в трудни условия, когато няма храна. Организмът на гладните зверчета превключва на използването на вътрешните резерви -запасите от хранителни вещества. Главна роля започва да играе т.нар. вътреклетъчен метаболизъм, който изчиства клетките и в резултат способства за удължаването на живота.

Това правило е приложимо и при хората. Именно затова много диетолози препоръчват веднъж седмично (или месечно) да правим разтоварващи дни. Според специалистите умереният глад предизвиква малък стрес, а той, на свой ред, укрепва имунитета и оздравява организма.

За да усетим ползата, не трябва да гладуваме често – достатъчен е един ден месечно. Ако ви е трудно, не гладувайте през целия ден, а се откажете поне от вечерята. Започнете с малко, с времето стомахът ви ще се смали и по-лесно ще понасяте глада. В този случай рискът от сърдечносъдови заболявания намалява с 40%.

Не трябва да се забравя обаче, че хората са различни и във всеки случай не са лабораторни мишки. Затова на едни гладуването действа добре, а на други – не особено (организмът отслабва, снижава се мускулната маса, влошава се настроението).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *