ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Фъстъци без алергени – възможно ли е?

Фъстъците са изключително вкусни и полезни, и добрата новина за милиони хора, страдащи от алергия е, че вече е възможно алергените в тях да се премахнат

Учени създадоха технология за преработка на фъстъци, която ги прави безопасни за хората, страдащи от алергии. Само в САЩ най-малко 4 милиона американци са принудени да следят много внимателно в храната им да няма и следа от фъстъци. В противен случай ги заплашва анафилактичен шок с фатален изход: алергията към фъстъци е една от най-тежките и на практика не се лекува.

Фъстъци без алергени – възможно ли е?
Фъстъци без алергени – възможно ли е?

Добрата новина за всички, които от страх за живота дори не са помирисвали фъстъци, е поднесена от американските учени. Специална технология за обработка на ядките, разработена от Селскостопанския институт на Северна Каролина премахва алергените от тях. Фъстъците без алергени запазват неповторимия си вкус и могат да се консумират абсолютно безопасно. След обработката факторът Ara Н-1 е неоткриваем, а неговият „братовчед“ Ara Н-2 намалява с 98%, съобщава Нealth.

Фъстъците са ценен източник на полезни протеини, фолиева киселина, витамин Е, ниацин, магнезий. Фъстъченото масло спомага за борбата с „лошия“ холестерол и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Консумацията на фъстъци намалява рисковете за образуване на камъни в жлъчката а също и за рак на дебелото черво, но единственият проблем е във фаталната алергия.

При доброволците, страдащи от тежка форма на специфичната алергия, преработените фъстъци не са причинили никаква реакция. Лицензът за производството на хипоалергенни фъстъци е закупен от канадската компания Xemerge, която ще предлага новия продукт, но до момента, когато ще появи в супермаркетите, вероятно ще измине доста време. Предстоят още контролни тестове, за да се гарантира безопасността на фъстъците без алергени, пише онлайн изданието Нealth.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *