ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Паническите разстройства се лекуват след оценка на преживените травми

След като прочетох написаното от толкова много хора реших, че и за мен би било от полза да получа малко информация. Става дума за това, че съпругата ми страда от панически атаки. Бих искал да знам как мога аз да и помогна, за да преодолее това си състояние или може би да ме насочите към правилната терапия или лекар. Състоянието й е много лошо от около година и половина насам, премина през поне 4 различни лечения, което много ме смущава, защото нито едно от тях не стигна до край, а на всичкото отгоре нещата, струва ми се отиват от зле по-зле. По моему, това означава, че нещо не е в ред и не знам в начина на лечение или в начина по който тя реагира на това лечение. Аз не бих могъл да го определя. Във всеки случай ако не живеехме и работехме на едно и също място, то тя не би могла да се справи сама. Започнах да се чувствам много безсилен и да губя търпение (всъщност тя също). И тъй като смятам, че това няма да доведе до нищо добро реших, че трябва да взема мерки. моля за вашия спешен отговор!

С уважение Г.Бояджиев

Ще се ви отговоря на въпроса малко по подробно.
1. Действително паническите разстройства са често разпространени разстройства, за които има добро и ефективно медицинско лечение. Важно е това лечение да се предпише след внимателна оценка на състоянието (често паническото разстройство е съпроводено с депресивност и е важно при взимане на решение за лечението това да се прецени). За да бъда преценката пълноценна, тя изисква преглед от психиатър. Често може да е необходим повече от един преглед. Важно е да се направи оценка не само на заболяването, но и на други фактори – минали травматични събития и важни житейски събития в настоящето. Тези фактори не предизвикват сами по себе си паническо разстройство, но могат да повлияят на бързината на лечения и имат значение в подбора на методи за лечение. Например ако има травматични фактори в историята на човек, който страда от паническо разстройство, това разстройство трябва да се съпровожда и с психотерапевтична работа по травмата. Медикаментозното лечение няма да е достатъчно.
2. Ако лекар предпише медикамент за лечението, важно е този медикамент да се приема в достатъчно висока доза и достатъчно дълго време. Пациенти често задават въпроси дали да продължат приема на един медикамент. За мен това означава, че те не се чувстват свободни да обсъждат лекарствата с лекаря, който ги е назначил, пропускат да съобщят страничните ефекти и по-скоро биха напуснали лекаря, отколкото да споделят, че лекарството не им помага. Много от лекарствата действат строго индивидуално. Затова сътрудничеството между лекар и пациент е от ключово значение.
За да не съм многословна, искам да ви препоръчам двама добри лекари, които имат опит от работа с панически състояния, отделят достатъчно внимание на това да направят оценка и да обяснят на пациентите си смисъла на лечението, механизмът по които действат лекарствата и какво трябва да се очаква от тях. Освен това могат да направят оценка и на психологическите фактори, свързани с болестта:
Давам ви телефоните на д-р Петя Раева: тел. 0889 44 16 55 служ. 02/989 77 93 и на д-р Ирина Лазарова: служ. 983 60 23.
Нека съпругата ви се консултира, нека поиска подробна информация за състоянието си и за това какво точно лечение й се предлага и защо. Ще бъде ценно ако тя занесе документи от предходните лечения или разкаже как е била лекувана и какъв е бил резултата. Подобни данни помагат много при оценката.
За мен ще бъде от полза, ако ме информирате за това дали препоръката ми ви е била от полза.

Д-р Майя Младенова, психиатърLekuva.net, тел. 0887 968 507, служ. 02/ 989 77 93.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Паническите разстройства се лекуват след оценка на преживените травми

  1. Pingback: Тодор Тодоров, Психотерапевт: „Всеки четвърти през живота си получава паник-атака!” | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *