Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Знаете ли защо Свети Пантелеймон е покровител на лекарите?

Интересен и поучителен е животът на свети Пантелеймон

панталеймон

Той се родил в Никомидия в семейството на знатен езичник и християнка.

Майката мечтаела да покръсти сина си в своята вяра, но починала, когато той бил още малък. Бащата дал момченцето в езическа школа, а след това го изпратил да учи лечебното дело при известния по онова време лекар Ефросин. След няколко години Пантолеон (това име, което означава „лъв във всичко“, той получил при раждането си) сам се насочил към Бога. Това се случило, след като юношата видял на улицата мъртво дете, ухапано от ехидна. Пантолеон започнал да се моли на Христос за възкресяването на невинното създание, умъртвено от отровното животно, като решил за себе си, че ако Господ чуе молбите му, той ще приеме Кръщението. И след миг детето оживяло, а ехидната се пръснала на парчета пред очите на Пантолеон!

Юношата се кръстил с името Пантелеймон („всемилостив“) и скоро започнал да лекува хората. Новината за талантливия юноша, способен да лекува практически всички недъзи, бързо обиколила страната. Историите за това, как Пантелеймон дарява на хората сили и здраве, се предавали от уста на уста.Той вдигал на крака дори безнадеждно болни, побеждавал вирусни и хронични заболявания, справял се с язви и дори връщал зрението.

Естествено, на лекарите-езичници не бил нужен такъв конкурент и те докладвали на император Максимилиан, че Пантелеймон безплатно лекува затворници християни. Императорът уговарял талантливия лечител да се отрече от вярата и да се поклони на идолите, за да опровергае доноса, но Пантелеймон отказал. Той предложил на Максимилиан да го подложат на изпитание: да му доведат смрътно болен човек и да видят кой ще го излекува – той или езическите жреци. Императорските лекари не могли да направят нищо за умиращия, а Пантелеймон го върнал към живота. Тогава Максимилиан се разсърдил и заповядал да измъчват жестоко християнския лечител: горели го със свещи, въртели го на колела, обливали го с разтопено олово, хвърляли го в морето с камък на врата – но той оставал невре-дим и не отстъпвал от вярата си. Императорът заповядал да го хвърлят на дивите зверове, но те започнали да му ближат краката.

Накрая Максимилиан заповядал да обезглавят Пантелеймон. Довели го на мястото на екзекуцията и го вързали за маслиново дърво. Според преданието, когато отсекли главата на мъченика, от раната потекло мляко и дървото тутакси се покрило с плодове. Хвърленото в огъня тяло на Пантелеймон не било засегнато от пламъците и вярващите успели да го погребат по християнския обичай, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *