Хемодиализа за новородени – вече е възможно

Доскоро новородени с бъбречна недостатъчност беше много сложно да бъдат спасени с обикновен апарат за хемодиализа, но благодарение на новото италианско изобретение, това вече е възможно

През годините от създаването им, апаратите за хемодиализа са спестили живота на милиони хората с бъбречни заболявания. Обаче при лечението на деца на такива устройства не могат да бъдат използвани. Едно ново решение на проблема предлагат учени от Италия, които създадоха специален „детски“ апарат.

Хемодиализа за новородени - вече е възможно
Хемодиализа за новородени – вече е възможно

Апаратът за хемодиализа помага за премахването на токсичните продукти от жизнената дейност, които се натрупват в кръвта на хора, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност и някои други заболявания.

Прилагането на обикновените апарати за пречистване на кръвта при малки деца и новородени бебета създава опасност от усложнения. Понеже чувствителността на настройките е прекалено груба, апаратът за хемодиализа може да предизвика дехидратация на новороденото или противоположния ефект – отстраняване на твърде малко течности, а това води до повишаване на кръвното кръвно налягане, оток и други опасни стсъстония.

Опасностите при използване на апаратите за хемодиализа започват да се проявяват и при възрастни, когато теглото на пациента е на границата или по-малко от 15 кг.

Сега вече този проблем е решен , благодарение на сътрудниците и специалистите в болница „Свети Вартоломей“ в италианския град Виченца. Под ръководството на проф. Клаудио Ронко бе създаден детски апарат за хемодиализа. Уредът е наречен CARPEDIEM – cardio-renal pediatric dialysis emergency machine и е предвиден да пречиства кръвта на новородени и малки деца, чието тегло може да бъде между 2 и 10 кг, съобщава специализираното медицински издание The Lancet, Все още е трудно да се осигурят необходимите консумативи, но апаратът за хемодиализа вече е помогнал да спаси живота на едно новородено, съобщава Би Би Си.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *