Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Агресивното поведение в пубертета често е психическо заболяване

Имам сериозен проблем. Синът ми, който е на 14 години и е още в 8-ми клас започна да бяга от къщи и от училище. Има слаб успех, не иска да учи, държи се грубо и невъзпитано – както се казва “пълна програма”. Проявяваме усилие, за да го “възпитаваме”, но имаме чувството, че той много трудно се подава на това. На момента става агресивен и конфликтен, а после се успокоява. Много често си мени настроенията. Искам да попитам дали това се дължи на тежък пубертет или става дума за болестно състояние?

Велина Андреева, Варна.

Вашият син действително е в периода на пубертета, но само това не означава, че трябва да показва симптомите, които описвате. Пубертетът по принцип е един кризисен период, свързан с промяна в моделите на поведение, възрастовите промени.

Понякога това наистина е причина за промяна в психическата сфера на индивида. В повечето случаи обаче става въпрос за промяна във функциите на мазъка, които могат да се демонстрират с “патологични” мозъчни вълни. Т.е. налице е биологично заболяване, което е свързано с патологичнти възбудни огница, които се разпостраняват и към останалата частк на мозъка. За да се установи това е нежно да се направи ЕЕГ /електроенцефалографско изследване/, което помага за правилно поставяне на диагнозата и лечението. Състоянието на вашият син, трябва да ви успокоя, е лечимо. Това става със специални медикаменти, които подтискат патологичните огнища, което води след това и до промени в поведението, емоциите и мисленето.  

Д-р Веселин Герев е психиатър, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел.: 0887/ 940-075.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Агресивното поведение в пубертета често е психическо заболяване

  1. Pingback: Храната е важна за интелектуалните ни способности | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *