Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Откритие! “Умен” гел лекува счупени кости!

Американски биоинженери създадоха хидрогел, който при телесна температура от течност се превръща в полутвърда маса. Така той може да бъде опора във възстановителни процеси на тялото – при повредени кости и прилежащи тъкани.

kostiКогато травмираното място оздравее, биополимерът започва да се разпада и постепенно деградира. Изобретението представлява нещо като вътрешна шина при счупвания на кости, обясняват от medportal.ru. Подробностите около това откритие са публикувани в списание Biomacromolecules.

Един сериозен проблем на повечето съвременни биополимери, реагиращи на температурни промени, е бързото им разрушаване след втвърдяването. То се случва преди костите да са зараснали пълноценно и на практика продуктът се оказва неефективен.

Създателите на “умния” гел са решили този проблем, добавяйки в структурата на молекулите му спойващи компоненти. Под въздействието на телесната температура течният биополимер бързо се превръща в гел, след което процесът на втвърдяването му продължава и новото състояние е стабилно.

Идеята е създаденият от биоинженерите нов гел да се използва като материал за опора при възстановяването на увредени кости и други биологични тъкани в човешкия организъм. При стайна температура хидрогелът е течност, но при въвеждането й в тялото се превръща в гел. Трансформираната материя запълва и укрепва съответното пространство до момента, в който възстановената биологична тъкан не започне да го измества.

Според учените е напълно възможно умният гел да се въвежда до травмираното място заедно със стволови клетки. Биополимерът ще започне да деградира в момента, когато новата костна тъкан стане способна да поема функциите си.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *